Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

ANKETA: V Jihlavě si letos nezabruslíme, v Polné mají syntetické kluziště. U nás toto technicky nešlo, zní z jihlavské radnice

Jihlava se během letošních Vánoc obejde bez oblíbeného kluziště okolo Mariánského sloupu, oproti tomu v Polné udělali radost hlavně dětem syntetickou plochou. Ta má nesporné benefity, v krajském městě o ní také uvažovali, ale kvůli technické náročnosti to nedopadlo.

Když v roce 2019 přišla jihlavská radnice s tím, že pro občany v zimním období zbuduje na Masarykově náměstí kluziště, po letech se splnilo zbožné přání mnoha Jihlavanů. A zájem pak předčil i tak velká očekávání, na ledě se tehdy sklouzlo celkem 41 tisíc bruslařů.

Rok poté se nebruslilo kvůli koronaviru, loni sice ano, ale v omezeném počtu a s dokladem o bezinfekčnosti. Po covidových letech přišla krize energetická a další rozhodování vedení města. To se zachovalo hospodárně. „Je třeba šetřit, chceme dát signál, že tyto energeticky nákladné věci letos dělat nebudeme. Ale nechceme utnout úplně všechno,“ pronesl před dvěma týdny jihlavský primátor Petr Ryška s tím, že město zajistí běžkařskou stopu v areálu Českého mlýna.

Jihlavští bruslaři si tak budou muset počkat, až zamrznou rybníky, nebo zajet třeba do Polné. Tam totiž místo „klasického“ ledu už čtvrtou sezónu využívají jako alternativu led syntetický. „Dlouhodobě je o to velký zájem, zvláště ve chvíli, kdy zimy vypadají tak, jak vypadají. Nabízí bezpečné bruslení v centru města,“ zodpověděl dotaz Drbny polenský starosta Jindřich Skočdopole.

„Nepotřebují k provozu žádnou vodu ani elektřinu. V současné době, kdy ceny energií výrazně vrostly, se takto snaží ušetřit řada měst a obcí, protože ušetří polovinu až dvě třetiny ceny oproti klasické ledové ploše,“ říká Tomáš Paleček, který v České republice syntetická kluziště nabízí. Podle něj jde také o ekologii. „Hlavně díky úspoře vody, která je v době sucha velmi důležitá.“

Ocenili byste mít v Jihlavě o Vánocích syntetický led?

Celkem hlasovalo151 čtenářů

O této technologii uvažovali i v Jihlavě, dokonce opakovaně. „První úvahy se zrodily již v roce 2009, ale vzhledem k náročnosti a značné nezkušenosti v České republice jsme úvahy opustili,“ zodpověděl dotaz redakce tiskový mluvčí města Radovan Daněk, který odpovědi kompletoval společně s Tomášem Koukalem, vedoucím odboru školství, kultury a tělovýchovy.  

Opětovně se krajské město umělým kluzištěm zabývalo v roce 2019, ale nakonec zvítězila varianta „klasického ledu“ i proto, že město nechtělo povrch kupovat, ale pouze si ho půjčit. Komplikované bylo také technické hledisko. „Vzhledem k atypickému kruhovému tvaru a velké náročnosti na přesnost jsme zvolili ledovou variantu. Některými zkušenějšími uživateli jsme byli varováni, abychom si ho nepořizovali právě kvůli velkým požadavkům na přesnost,“ vysvětluje Daněk. Velmi důležitým kritériem byl také horší komfort bruslení než na klasické ledové ploše.

V Polné je ale syntetický led přijímán velice kladně. „Osvědčilo se to, dokonce i jedna základní škola z Jihlavy projevila zájem si zabruslit,“ říká Skočdopole, který náklady na provoz plochy vyčíslil na 500 až 550 tisíc. „Využíváme na to peníze od státu přidělené z výnosů z hazardních a sázkových her. Z městské kasy jdou jen náklady na dva správce plochy, to není velká položka,“ chválí si polenský starosta Polné, kde je umělý led v provozu od 26. listopadu a bude ukončen 24. ledna.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Polná

Štítky Jihlava, Polná, kluziště, syntetické, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: V Jihlavě si letos nezabruslíme, v Polné mají syntetické kluziště. U nás toto technicky nešlo, zní z jihlavské radnice | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.