Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Na radnici v Jihlavě je nová střecha. Zdražení se jí nedotklo, bobrovku zhotovitel nakoupil za loňské ceny

V těchto dnech končí druhá etapa oprav střechy jihlavské radnice na Masarykově náměstí. Určitě dobrou zprávou pro veřejnost je to, že zájemci si poctivou řemeslnou práci budou moci už na jaře příštího roku prohlédnout.

Vloni, kdy probíhala první etapa, se opravovala část střechy směrem na náměstí, teď je opravená už i část do dvora. „Součástí loňských oprav byla i rekonstrukce radniční věže s hodinami," připomněl Radovan Daněk, mluvčí Jihlavy. 

Jihlavská radnice má opět hodiny. Ciferník kopíruje podobu z 18. století

Na věži jihlavské radnice na Masarykově náměstí jsou po měsíci opět hodiny. Ciferník je na černém podkladu se zlatými ornamenty, má zlaté číslice i rafičky. Tato „staronová“ podoba hodin kopíruje podobu konce 18. století.

Na straně střechy směrem do dvora momentálně zbývá jen pár dokončovacích prací. „Zbývá jen doplnit hřebenáče a dodělat montážní otvory, které jsme zde měli pro přepravu materiálu," dodal za realizační firmu Roman Vlach. 

Na střeše se citelně podepsal zub času. „Ve špatném stavu byla nejen krytina, ale i samotná konstrukce krovu, kdy i znalec zkonstatoval, že se zde nacházejí houby a vlhkost, která nám tu konstrukci krovu hodně narušila," sdělil ke stavu střechy Miloslav Beneš, správce budov jihlavského magistrátu. Jak dodal Daněk, hnilobou zasažené trámy museli tesaři vyměnit nebo protézovat. 

Značky a symboly na trámech 

Na některých trámech se nachází značky, najdeme zde třeba letopočet 1890, neurčité symboly nebo nápis Vídeň. Podle Romana Vlacha tyto nápisy na trámech jako připomínka určitě zůstanou. 

Jde o unikátní řemeslnou práci, kterou si od příštího roku bude moci prohlédnout také široká veřejnost v rámci nového prohlídkového okruhu jihlavské radnice. „Rozšíříme stávající pochozí chodníčky a doplníme zábradlí, pravděpodobně od příštího jara," nalákal mluvčí Daněk. 

Bobrovka za loňské ceny 

Inflace a zdražování stavebních materiálů se nové střechy prakticky nedotkla. Dokonce i bobrovku, která se teď skoro nedá sehnat, nakoupil zhotovitel ještě za loňské ceny. „Opravy jsme tedy dokončili za cenu, za kterou jsme to i vysoutěžili," doplnil k ceně Beneš. 

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Ježkovy oči

Štítky radnice, oprava, rekonstrukce, střecha, Jihlava, trám, Roman Vlach, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na radnici v Jihlavě je nová střecha. Zdražení se jí nedotklo, bobrovku zhotovitel nakoupil za loňské ceny | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.