Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Vánoce v Jihlavě v jasnějších obrysech. Nebudou chybět trhy, na kluziště ale radní neschválili peníze

Kalendářně máme sice teprve začátek podzimu, do zahájení adventu chybí přesně dva měsíce. A to je nejvyšší čas na plánování letošního vánočního programu v Jihlavě. Jak zjistila redakce Jihlavské Drbny, také do vánočního programu v krajském městě zasáhne všudypřítomné zdražování energií. Rada města proto nakonec neschválila peníze na provozování oblíbeného kluziště.

Letošní vánoční program v Jihlavě připravuje příspěvková organizace pro kulturu a cestovní ruch Brána Jihlavy. „Především bychom na náměstí chtěli vytvořit hřejivou vánoční atmosféru, která potrvá od rozsvěcení vánočního stromu až po rozbalení dárků. Samozřejmostí jsou adventní trhy, na které vybíráme ty nejlákavější prodejce a řemeslníky, nejen kováře, z regionální nabídky," sdělila na dotaz Drbny Lenka Kremláčková z Brány Jihlavy. 

Adventní týdny budou dramaturgicky rozděleny tak, aby návštěvníci adventních trhů zažili každý týden něco nového. Vánoční program bude probíhat každý týden od středy do neděle. „Zapojujeme především místní spolky a sdružení, ale na víkendový program zveme i divadla a kapely z celé republiky. Ve spolupráci s místními aktéry a gastro podniky chystáme rozšíření konceptu vánočního putování. Vznikne mapa, podle které bude možné si naplánovat procházku a objevovat nová místa i podniky se zajímavou vánoční nabídkou. V nabídce Turistického informačního centra se také objeví nové zboží s vánoční tematikou," poodhalila Kremláčková. 

Bude kluziště na náměstí? 

Otazník visí nad oblíbeným kluzištěm, které bývá umístěno kolem Mariánského sloupu. Podle mluvčího radnice Radovana Daňka provozní náklady v loňském roce dosáhly pěti milionů korun, s ohledem na rostoucí ceny energií by se částka ze letošní provoz kluziště dostala výš. „Rada města proto peníze na kluziště neschválila. Ve stávající ekonomické situaci by to bylo podle radních značně nehospodárné. Ještě ale probíhají jednání s eventuálními zájemci z privátního sektoru, kteří by kluziště chtěli nebo mohli zaplatit, tak raději nebudu předbíhat a nechám otázku kluziště otevřenou," dodává mluvčí Jihlavy. 

Letošní první adventní neděle vychází na 27. listopadu, kdy se ve většině měst a obcí rozsvítí vánoční stromy a také výzdoba v ulicích. Adventní období potrvá do 24. prosince. 

Město na konci srpna přišlo s výzvou, jež se týkala vánočního stromu. V ní radnice oslovila širokou veřejnost, která by mohla pomoci s nalezením tohoto tradičního symbolu Vánoc. Jak prozradil mluvčí Daněk, město teď vybírá z několika možností. „Došlo nám na základě výzvy několik nabídek, zatím ale není vybrán konkrétní strom. Pojedeme se na jednoho ze žhavých adeptů na vánoční strom podívat koncem září na Pelhřimovsko. Důležitá je totiž i přístupnost velké techniky na převoz stromu do Jihlavy," nastínil Radovan Daněk. Vánoční strom, který má každoročně místo v horní části Masarykova náměstí, bude nazdobený podobně jako v loňském roce, kdy vedení města pořídilo některé nové ozdoby a řetězy. 

Možné dílčí omezení nočního svícení

V souvislosti s rostoucími cenami za energie se nabízí otázka, zda bude město omezovat také vánoční světelnou výzdobu, která je napojená na veřejné osvětlení a spíná se zároveň s pouličními lampami? „Pokud by se eventuálně vedení města rozhodlo omezit noční svícení, omezilo by to pochopitelně i vánoční výzdobu. Víme, že některá města světla už omezují, ale zatím převažuje názor, že z důvodu bezpečnosti nebudeme světla ani výzdobu vypínat. Možná dojde jen k dílčímu omezení nočního svícení - například nasvícení cyklostezky nebo nasvícení památek," dodal na závěr mluvčí města. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava

Štítky Vánoce, advent, kluziště, zima, náměstí, Jihlava, peníze, energie, vánoční stromek, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoce v Jihlavě v jasnějších obrysech. Nebudou chybět trhy, na kluziště ale radní neschválili peníze | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.