Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Město uvažuje o navýšení úvěru na multifunkční arénu, celkově by mohlo jít o 800 milionů korun

Jihlavští zastupitelé pověřili ekonomický odbor magistrátu, aby za účelem dofinancování stavby Horácké multifunkční projednal s bankami navýšení úvěru o 200 milionů korun. Zároveň se dále zkoumají další dostupné finanční zdroje.

Město Jihlava hledá cesty, jak zafinancovat stavbu Horácké multifunkční arény. Před dvěma měsíci po odtajnění cenových nabídek z výběrového řízení se ta nejnižší pohybovala na úrovni 1,9 miliard korun, což zhruba o půlmiliardu převyšovalo původní rozpočet.

Zastupitelé se na svém posledním jednání seznámili s ekonomickou analýzou, která obsahovala dva návrhy - navýšení současného 600milionového úvěru o dalších 200 nebo 500 milionů. Vedení města se nakonec přiklonilo k nižšímu úvěrovému rámci a pověřilo ekonomický odbor k jednání s bankami. Zároveň se dále pracuje na zajištění dalších zdrojů dofinancování stavby.

Jihlava prověří, zda si na novou arénu může dovolit vyšší úvěr. Ve hře jsou i další dotace nebo soukromé firmy

Jihlavští úředníci budou prověřovat, jestli by si město mohlo od bank půjčit víc peněz na stavbu Horácké multifunkční arény (HMA) a jaké by mělo případné vyšší zadlužení dopad na rozpočet a hospodaření Jihlavy. Usnesení dnes jednomyslně schválili...

Jak uvádí městský web Ježkovy oči, finální slovo ohledně financování arény ale stále nebylo řečeno, o dalším postupu se bude dále jednat. Vzhledem k nadcházejícícm komunálním volbám budou další rozhodovací pravomoce náležet novému zastupitelstvu. 

Původně plánovaný rozpočet počítal s dotací Kraje Vysočina v celkové výši 500 milionů korun (350 milionů v roce 2023, 150 milionů v roce 2024), dále se státní dotací Národní sportovní agentury v celkové výši 300 milionů korun (200 milionů v roce 2023, 100 milionů v roce 2024) a nakonec s účelovým úvěrem města ve výši 600 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky úvěr, Jihlava, Národní sportovní agentura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město uvažuje o navýšení úvěru na multifunkční arénu, celkově by mohlo jít o 800 milionů korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.