Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

ANKETA: Zastupitelé rozhodli o názvu nové ulice v Jihlavě. Protinávrhem bylo jméno Ivana Martina Jirouse

Jihlava bude mít nově pojmenovanou ulici. Nachází se na Dolině poblíž Vrchlického ulice, a jak na svém včerejším zasedání rozhodli zastupitelé, ponese jméno známého českého spisovatele Antonína Sovy.

Rodáci z Vysočiny: Připomínáme si výročí narození básníka Sovy. Miloval jsem Pacov, lesy, zátiší, psal v dopisech

Antonín Sova. Jméno tohoto českého básníka zná snad každý, možná ale ne všichni ví, že se narodil u nás na Vysočině, konkrétně v Pacově. Ve stejném městě také v roce 1928 zemřel. A právě nyní si připomínáme výročí jeho narození.

Ulici Antonína Sovy si budou do svých dokladů psát obyvatelé šestnácti nových řadových rodinných domů, které byly vystaveny v již zmiňované lokalitě. Pojmenování Antonína Sovy vzešlo z pracovní skupiny, která se zabývá pojmenováváním ulic a veřejných prostorů. „Tato skupina nakonec přišla s návrhem pojmenovat novou ulici Antonína Sovy," sdělil návrh svým kolegům zastupitelům náměstek primátorky Jihlavy Petr Ryška (ODS). 

Mezi dalšími návrhy byl například Josef Svatopluk Machar, Karel Hlaváček nebo Rudolf Těsnohlídek. Cílem výběru bylo pojmenovat ulici ideálně ve stejném duchu jako se jmenují okolní ulice. „Tedy F. X. Šaldy, Vlasty Javořické nebo Poláčkova, tedy podle spisovatelů z přelomu 19. a 20. století, kteří měli úzký vztah k Vysočině," dodal Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Antonín Sova
Významný spisovatel působící na přelomu 19. a 20. století se narodil v Pacově, a to v roce 1864. Ve stejném městě v roce 1928 zemřel.

„Já jsem samozřejmě rád, pokud se ulice pojmenovávají po literátech. Nicméně možná bych mohli pojmenovávat po literátech, kteří nás víc ovlivnili a mají větší vztah k Jihlavě. Takže dávám protinávrh, jestli bychom ulici nemohli pojmenovat po Ivanu Martinovi Jirousovi," přišel s protinávrhem zastupitel Marek Hovorka (Fórum Jihlava).

Ryška mu na to odvětil, že musí brát v potaz protinávrh, ale že drtivá většina zmíněné pracovní skupiny souhlasila s názvem ulice Antonína Sovy. 

Na protinávrh na Hovorku reagoval opoziční Petr Paul (SPD), s tím, zda zná nějakou tvorbu Martina Jirouse? „Návrh dávám s plnou vážností," odpověděl Paulovi Hovorka. 

Líbí se vám pojmenování nové jihlavské ulice „Antonína Sovy"?

Celkem hlasovalo101 čtenářů

Josef Kodet (KDU-ČSL), člen zmíněné pracovní skupiny, poznamenal, že Sova má vztah k Vysočině, že odtud pochází a působil tu. „I k tomu pracovní skupina přihlížela, že jeho jméno posiluje identitu Jihlavy jako krajského města. Pro mě je Sova favorit, i když Ivan Martin Jirous by si určitě své místo taky zasloužil," poznamenal za pracovní skupinu Josef Kodet. 

Hovorkův protinávrh, tedy pojmenovat novou ulici po Martinu Jirousovi, nakonec podpořilo šest zastupitelů. Pro název Antonína Sovy zvedlo ruku 31 zastupitelů, proti nebyl nikdo. Dva členově jihlavského zastupitelstva nehlasovali. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky ulice, název, jméno, pojmenování, spisovatel, literatura, Antonín Sova, Jihlava, Ivan Martin Jirous, Marek Hovorka, Martin Jirouš, Petr Ryška, Josef Svatopluk Machar, ODS, Karel Hlaváček, Rudolf Těsnohlídek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Zastupitelé rozhodli o názvu nové ulice v Jihlavě. Protinávrhem bylo jméno Ivana Martina Jirouse | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.