Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Zastropování cen energií nemocnice na Vysočině vítají, nemají totiž kde šetřit. I tak ale zaplatí dvojnásobek

Ve stanovení maximálních cen energie vidí oslovené nemocnice na Vysočině přínos. Náklady na energie budou ale i tak v příštím roce ve srovnání s letoškem asi dvojnásobné, prostor pro úspory v nemocnicích příliš není.

Nemocnice Pelhřimov očekává, že při cenovém limitu, který v pondělí zavedla vláda, zaplatí příští rok 72 milionů korun. S o něco nižšími náklady počítá i nemocnice v Havlíčkově Brodě. Na dotaz ČTK tak dnes odpověděli zástupci nemocnic. Obě nemocnice zřizuje Kraj Vysočina.

"Pokud by se to podařilo zastropovat na cenách, jak to vláda plánuje stanovit, tak by to pro nás byla výrazná úleva zejména ve smyslu plánování, to znamená, že bychom věděli cenu, za jakou budeme nakupovat, kolik nás to bude v rozpočtu stát. A ano, bude nás to stát zhruba dvojnásobek oproti letošnímu roku, ale, řekněme, v kontextu stávající situace je to pořád lepší varianta než platit setrvale rostoucí ceny," řekla ČTK náměstkyně hejtmana Vysočiny Hana Hajnová (Piráti).

Vláda určila maximální ceny pro elektřinu a plyn

Vláda na svém včerejším jednání stanovila maximální ceny elektřiny a plynu. Maloodběratelé, tedy domácnosti a živnostníci zaplatí za silovou elektřinu maximálně šest korun včetně DPH za jednu kilowatthodinu (kWh), plyn bude stát maximálně tři...

Nemocnice patří mezi krajské příspěvkové organizace, kterým Vysočina nakupuje energie společně. Smlouva na ně skončí na konci roku, pro příští rok zajistil kraj elektrickou energii za spotové, tedy aktuální burzovní ceny. "Takže to zastropování je pro nás přínosem, ale navzdory tomu ten nárůst (nákladů) bude znatelný," řekl ředitel nemocnice v Pelhřimově Michal Kozár.

Spotové ceny se podle něho nedají odhadnout vůbec, a při zastropování cen bude nárůst dvojnásobný. Šetřit energií může podle Kozára nemocnice jen omezeně. "Asi stěží si dokážu představit, že by pacienti byli v 18 či 19 stupních Celsia, že bychom teplotu snížili," řekl Kozár. Malý prostor pro úspory podle něho dává změna organizace některých činností, například sterilizace většího počtu setů naráz, což ušetří páru. "Ale to není žádná zásadnější úspora," řekl Kozár. Nemocnice používá plynové vytápění, plynová je i kogenerační jednotka.

Loni polovina, příští rok dvojnásobek

Nemocnice Pelhřimov loni platila za elektřinu a plyn asi 18 milionů korun, letos očekává 36 milionů a pro příští rok počítá při zastropovaných cenách se 72 miliony korun, uvedla její mluvčí Alexandra Knapová.

"Zastropování cen energií pro naši nemocnici je určitě přínosné. Po zastropování cen energií očekáváme navýšení v roce 2023 oproti letošnímu roku o 29,5 milionu Kč. Finanční dopad bez zastropování cen nejsme schopni určit, neznáme, jaké by byly vysoutěžené ceny za kWh.V roce 2021 byly náklady na elektrickou energii a plyn v naší nemocnici 18,7 milionu Kč, v letošním roce očekáváme náklady ve výši 39 milionů Kč," uvedl za Nemocnici Havlíčkův Brod její ekonomický náměstek Jiří Hiblbauer.

Kraj Vysočina nyní uzavírá smlouvy, aby na příští rok elektřinu nakupoval za spotové ceny. Dodávky plynu zatím zajištěné nemá, bude dodavatele znovu hledat. Podle Hajnové bude nutné ze státem vyřešit, aby se v případě krajů stanovení maximálních cen dotklo již uzavřených smluv podobně, jako to bude platit u maloodběratelů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto fotolia.com

Štítky ČR, nemocnice, energie, Vysočina, Kraj Vysočina, Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace, Nemocnice Havlíčkův Brod, Hana Hajnová, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastropování cen energií nemocnice na Vysočině vítají, nemají totiž kde šetřit. I tak ale zaplatí dvojnásobek | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.