Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V Česku začíná letecké cvičení Ample Strike, vojáci budou i v okolí Náměště

Dnes v Česku začne letecké cvičení s mezinárodní účastí Ample Strike 2022. Zapojí se do něj asi 900 českých i spojeneckých vojáků ze sedmi zemí, vyplývá z informací zveřejněných armádou na webu 22. základny vrtulníkového letectva. Cvičení potrvá od pondělí do 16. září, konat se bude na letištích v Náměšti nad Oslavou, Čáslavi a Kbelích, ve výcvikových prostorech Boletice a Libavá a v okolí Českých Budějovic.

Ample Strike česká armáda pořádá podeváté. Hlavním cílem cvičení je sladění činnosti předsunutých leteckých návodčí s posádkami letadel a velitelů na zemi. Kromě asi 700 českých se do něj zapojí i dvě stovky zahraničních vojáků z Estonska, Lotyšska, Německa, Slovenska, Slovinska a USA.

Předsunutí letečtí návodčí, takzvaní JTAC, v bojích navádí piloty letadel a vrtulníků na cíl, slouží tak jako jejich "oči". Pohybují se proto často v místech bojů nebo na území nepřítele. První jednotka leteckých návodčích, dříve zvaní FAC, byla v české armádě zřízena v roce 2001 v Náměšti nad Oslavou. Příslušníci patří mezi elitní vojáky a armáda kvůli rizikovosti práce tají jejich identitu. Jejich počet se v české armádě pohybuje v řádu desítek.

Armáda uvedla, že kromě spolupráce návodčích s osádkami letounů budou vojáci trénovat i plánování a realizaci společných leteckých operací. Ty bude poprvé řídit kromě velitelství v místě cvičení také Národní středisko řízení a velení ve Staré Boleslavi (ANCC).

„Cvičení je nově plánováno jako dvoustupňové a některé úkoly budou řízeny právě z ANCC (Air National Command Centre). Nedílnou součástí je také prověření schopností hostitelské země poskytnout podporu zahraničním jednotkám, tzv. Host Nation Support,“ uvedl v tiskové zprávě řídící cvičení brigádní generál Rudolf Straka.

Termín: 29.8. - 16.9.2022 (intenzivní výcvik ve dnech 5.-16.9.)
Prostory: letiště Náměšť, Čáslav a Kbely, VVP Boletice, VVP Libavá, okolí Českých Budějovic
Účastníci: Česká republika, Estonsko, Lotyšsko, Německo, Slovensko, Slovinsko a Spojené státy americké 
Zdroj: 22. základna vrtulníkového letectva „Biskajská“

Česká armáda do cvičení nasadí například vrtulníky Mi-35/24 a Mi-171, bitevníky L-159 a transportní stroje CASA C-295. Zúčastnit by se také měly německé bitevníky Panavia Tornado a Eurofighter Typhoon. Účast přislíbili rovněž američtí vojáci s letounem zajišťujícím doplňování paliva ve vzduchu KC-135, bitevními vrtulníky AH-64 a stíhacími letouny F-16.

S cvičením je podle armády spojena zvýšená hluková zátěž pro lidi, kteří bydlí v okolí letišť nebo výcvikových ploch. Do obcí, kterých se cvičení dotkne, proto armáda vyslala specialisty z týmu CIMIC (civilně vojenská spolupráce) z olomouckého útvaru kybernetických sil. Podle armády mají sloužit jako prostředník mezi civilním a vojenským prostředím.

Podle armády je práce u jednotky CIMIC velmi specializovaná. Její příslušníci musí být jazykově vybavení, protože mohou být nasazeni i v zahraničí. V minulosti se účastnili vojenských misí na Balkáně, v Iráku, Afghánistánu nebo v Mali. Jejich důležitou schopností je umět vést jednání, odhadovat situaci a adekvátně na ni reagovat. „Cimikáři musí dokonale ovládat místní historii, zvyky, kuchyni a být znalí tamních současných trendů,“ uvedla armáda. Před výjezdem například na mise na Blízkém východě nebo v Africe proto musí podstoupit několik týdnů důkladné přípravy.

Ohodnoť článek

Štítky cvičení, armáda, zahraničí, vrtulník, technika, voják, Náměšť nad Oslavou, Česko, letiště, Armáda České republiky, České Budějovice, Čáslav, Kbely, Boletice, Libavá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku začíná letecké cvičení Ample Strike, vojáci budou i v okolí Náměště | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.