Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

VIDEO: Češi si vybírají náročné trasy, říká rakouský horský záchranář

Češi letos přidělávají hodně práce hornorakouským horským záchranářům. Poslední případ se stal před pár dny, kdy museli dva lidé přečkat noc na hoře Schermberg, kam v pondělí ráno letěl vrtulník. Záchranář Christoph Preimesberger Drbně událost popsal a přidal některé rady.

Dva horolezci se zasekli v neděli večer na sevěrní stěně hornorakouské hory Schermberg, kde je oblíbená ferrata obtížnosti D. Když se setmělo, zavolali na tísňovou linku. Do terénu proto vyrazil vrtulník. Posádka viděla, že dva lidé sedí na malých římsách.

„Bylo to velmi složité. Nemohli jsme se na místo dostat kvůli tmě,“ řekl Budějcké Drbně Christoph Preimesberger, předseda hornorakouské horské záchranné služby. 


Záchranná akce v horách, kde uvízli dva Češi. Zdroj: Bergrettung Oberösterreich

Dvojice musela na místě přečkat noc. V pondělí ráno vyrazil vrtulník znovu. „Konečně jsme je mohli vyzvednout s pomocí lana,“ popsal záchrannou akci Preimesberger.

Hornorakouský zpravodajský server ORF upozornil, že šlo o další událost, která souvisela s českými horolezci. Christoph Preimesberger ale připomněl, že Češi nezpůsobují nejvíce výjezdů. „S téměř sedmdesátiprocentním podílem na záchranných akcích jasně převažují Rakušané, následují Němci a teprve potom horolezci z Česka,“ řekl Preimesberger serveru. 

V počtu výjezdů jsou Češi třetí

„I když některé akce spojené s Čechy skončí v titulcích, v žebříčku národů se s osmi procenty zachráněných umístili „jen“ na třetím místě za Rakušany (70 procent) a Němci (12 procent),“ upřesnili pak hornorakouští záchranáři na svém facebookovém profilu konkrétní čísla. 

Christoph Preimesberger zároveň ale připomněl, že si Češi velmi často vybírají náročné trasy, s nimiž mají následně problém. Nejdůležitější je podle něj důkladná příprava. 

„Zkontrolujte vzdálenost, počasí, své zkušenosti a mimo jiné i vybavení. Nejčastější chybou je ignorovat kvalitní přípravu,“ řekl Preimesberger Drbně. Zároveň vzkázal, aby lidé při plánování počítali s rezervou pro případ, že se stane něco neočekávaného. 

Horští záchranáři v Horním Rakousku nyní vyjíždějí třikrát až pětkrát denně. Vyráželi už za horolezci z Polska, Slovenska, Srí Lanky či některých jihoamerických zemí. V případě nouze mohou lidé volat na tísňovou linku. Operátoři mají k dispozici překladatelský program, aby mohli komunikovat s kýmkoliv. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Češi, Česko, Rakousko, hory, záchranář, horolezec, Drbna.cz, Polsko, Slovensko, Srí Lanka, Horní Rakousy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Češi si vybírají náročné trasy, říká rakouský horský záchranář | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.