Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Kompenzace pro ubytovatele uprchlíků. Kraj Vysočina zatím dostal od státu 17,6 milionů, o další se žádá

Vysočina zatím dostala od ministerstva financí na nouzové ubytování uprchlíků z Ukrajiny ve dvou splátkách celkem 17,6 milionu korun. Kraj v průměru žádá o úhradu ubytování přibližně za 2000 lidí měsíčně. Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) teď v Jihlavě funguje dva dny v týdnu.

"Do konce prázdnin jsme připraveni jet v tomto dvoudenním režimu," uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek. Dalším provozem se bude krizový štáb zabývat ve čtvrtek. "Zatím žádnou změnu nepředpokládám. Dokud budeme poskytovat ubytování, tak si myslíme, že je pořád velmi efektivní, když to KACPU funguje," řekl. Počty příchozích se podle hejtmana snižují.

Ministerstvo financí dává kraji dotace na jeho výdaje spojené s vyplácením kompenzačních příspěvků ubytovatelům. Nejdřív Vysočina dostala 6,6 milionu korun, o které požádala zkraje června. Krajští radní dnes projednali přijetí druhé dotace ve výši 11 milionů Kč za květen a částečně za uprchlíky ubytované v dubnu, kteří nebyli zahrnutí do předchozího vyúčtování.

"To znamená, v dnešním materiálu rady jsme přijali kompenzaci pro 135 ubytovatelů," řekl hejtman. Týkala se úhrady pobytu 1993 uprchlíků. Kraj už podal další dvě žádosti o kompenzace za ubytování Ukrajinců, kteří utekli před válkou. Jedna je na 14,9 milionu korun a další, odeslaná v posledních dnech, na 14,5 milionu korun.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Jihlavě, kde si uprchlíci mohou vyřídit náležitosti k pobytu, podle krajského webu odbavilo od 2. března přes 13 400 lidí. "Jestli tady ti lidé skutečně v tomto počtu jsou nebo je ten počet nějak zásadně nižší, nedokážeme říci. Asi pocitově víme, že tady většina těch lidí pořád ještě je, na našem území," uvedl hejtman.

V pondělí do KACPU v Jihlavě podle webu přišlo 91 uprchlíků, minulý týden ve středu 65.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie SR

Štítky ČR, Ukrajina, správa, Vysočina, AUDIO, Kraj Vysočina, uprchlík, Jihlava, Vítězslav Schrek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kompenzace pro ubytovatele uprchlíků. Kraj Vysočina zatím dostal od státu 17,6 milionů, o další se žádá | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.