Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Návštěvnost kempů v České republice je o deset procent vyšší než loni

V polovině sezony mají kempy v Česku zhruba o deset procent lepší návštěvnost než loni. Návštěvnost se blíží roku 2019, kdy ještě nebyla pandemie covidu. Lidé v kempu tráví obvykle tři dny, řekl v rozhovoru předseda Asociace kempů České republiky Bohumil Starý.

Podnikatel provozuje Autokemp Konopáč v Heřmanově Městci na Chrudimsku, kde je i velké přírodní koupaliště. Návštěvnost stoupla o desetinu i v kempech v Pardubickém kraji, patří však podle něj k nejméně navštěvovaným.

"Sezona je zatím úspěšnější než loni, i když žádný velký rekord to není. Důvodem je, že se začaly vracet některé akce, školní a skupinové zájezdy, co bylo zvykem v kempech v minulosti," řekl Bohumil Starý.

V kempech se ještě před hlavní sezonou konaly srazy majitelů aut, motorek, různé festivaly. Po covidové době se zase postupně vrací na program kempů. V kempu předsedy asociace jsou podobné akce časté, před sezonou i po hlavní sezoně.

"Jak byly červencové svátky, byly kempy téměř plné. Začátek července byl dobrý. Pak bylo mizerné počasí s bouřkami, to vypadalo v kempech jak na podzim, poloprázdno," řekl Starý. Situace s počasím se už zase zlepšila a kempy jsou mnohem víc obsazené.

"Tím bychom měli dohonit propad a nárůst proti loňsku by měl být o deset procent. Když lidé jedou na chatu v kempu, pobyty jsou delší, ve stanu nebo obytném autě zůstanou kratší dobu. Nejlépe na tom jsou Jihočeský, Jihomoravský a Královéhradecký kraj. Pardubický kraj naopak nejhůř," řekl Starý. Asociace kempů má podle informací na webu šest desítek členů.

Cizinců nadále jezdí méně, nejčastěji do kempů cestují Němci, pak Poláci, kteří do Česka začínají jezdit i s karavany, a následují Slováci. "A pak až jsou Dánové a Holanďani, kteří byli vždycky stěžejní v našich kempech. Mají obavy z covidu u nás, pak se někteří bojí války, která je na Ukrajině, Česko se jim zdá blízko, pro někoho hraje roli i letošní vyšší cena," řekl Starý.

Návštěvnost v kempech v srpnu může ještě ovlivnit covidová situace, nakažených znovu přibývá. Podle předsedy asociace zahraniční hosté mohou rozmýšlet dovolenou podle aktuálních nařízení u nich doma. "V zahraničí už nařizují opatření proti covidu, u nás se pořád nic neděje, sice je nakažených víc, ale nic neděláme, jsou jen doporučení na nošení respirátorů," řekl Starý.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ITUBB | Pixabay

Štítky rekreace, turistika, kempy, ČR, stan, stanování, léto, sezona, návštěvnost, Česko, COVID-19, Pardubický kraj, okres Chrudim, Heřmanův Městec, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvnost kempů v České republice je o deset procent vyšší než loni | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.