Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Prokletá padesátá léta. Jihlavané si v neděli připomenou oběti justičních vražd sedmi občanů

V Jihlavě si lidé připomenou oběti politických procesů 50. let. Vzpomínkové setkání se uskuteční už tuto neděli 7. srpna u památníku v ulici Tyršova u budovy Vysoké školy polytechnické, kde byla v minulosti věznicí krajského soudu.

Třetího srpna 1951 na dvoře bývalé věznice krajského soudu popravili politické vězně Václava Drbolu, Františka Kopuletého, Antonína Mitysku, Drahoslava Němce, Františka Pařila, Antonína Plichtu a Antonína Škrdlu. Pietní akt k uctění její památky se uskuteční v neděli 7. srpna u památníku obětí politických procesů v ulici Tyršova u budovy VŠPJ. Začátek je naplánován na 10. hodinu.

Nedělní program začíná v 8:30 mší svatou v kostele svatého Ignáce na Masarykově náměstí, kterou bude celebrovat Cyril Vojtěch Kodet, převor konventu karmelitánů v Praze – Liboci. Od 10 hodin se pak uskuteční pietní akt u památníku Smírčí kameny v ulici Tyršova. „Hosté položí květiny, popravené uctíme minutou ticha a naplánovány jsou i projevy zástupců Konfederace politických vězňů ČR, zástupců města a kraje. Na závěr pak zahraje česká hymna,“ uvedl k programu mluvčí magistrátu Radovan Daněk.

Od 11 hodin se mohou zájemci připojit k procházce Po stopách politických procesů a poprav 50. let. „Začátek je v budově Vysoké školy polytechnické a skupina půjde na Ústřední hřbitov k hrobům popravených a pomníku Zaváté šlépěje. Procházka povede kolem Dělnického domu, Šlezingerovy vily, kostela v ulici Matky Boží a skončí u sochy T. G. Masaryka před budovou jihlavského gymnázia,“ popsala trasu Magda Svatoňová z příspěvkové organizace města Brána Jihlavy. Právě ta procházky organizuje.

Procházka potrvá zhruba hodinu a půl a zájemce provede Marie Bohuňovská, autorka knihy Zaváté šlépěje. Osud sochaře Šlezingera.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky vzpomínka, justice, poprava, Jihlava, památník, Václav Drbola, František Pařil, Antonín Plichta, Vojtěch Kodet, Tomáš Garrigue Masaryk, Konfederace politických vězňů České republiky, Praha, Liboc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prokletá padesátá léta. Jihlavané si v neděli připomenou oběti justičních vražd sedmi občanů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.