Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Další podvod s falešným bankéřem. Jak se proti podobným útokům bránit?

Stačí minuta nepozornosti, zaváhání nebo chybné rozhodnutí a lidé mohou přijít doslova o své celoživotní úspory. Řada podvodníků vystupuje seriózně a přesvědčit svou oběť pro ně není žádný problém. Podvodů je hned několik. Naposledy v Hradci Králové to byl falešný bankéř, který pětatřicetiletou ženu okradl o 600 tisíc korun. Jak se těmto podvodníkům bránit?

I v tomto případě byl scénář stejný. Volající se představil jako úředník z banky. Ženě po telefonu tvrdil, že má napadený účet a někdo si na ní chtěl vzít úvěr. To následně potvrdil i druhý volající. Tentokrát falešný policista, který se měl případem zabývat.  

„Aby účet zachránila, musela si vzít sama úvěr, z něhož vypůjčené peníze vybrala a po částkách je vložila do bitcoinmatu. Po celou dobu byla s neznámým mužem v telefonním spojení,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí policie Iva Kormošová. Poté podvodník hovor ukončil a od té doby je nedostupný. Žena přišla o 600 tisíc korun. 

Nejčastější podvody na internetu a po telefonu:  

  • Falešný bankéř: volající tvrdí, že má podvedený napadený účet. Většinou apelují na výběr hotovosti nebo uzavření úvěru.  
  • Americký voják: podvodník si píše se ženami na sociálních sítích. Vydává se za vojáka na zahraniční misi, který potřebuje finanční pomoc.  
  • Výhodné investice do kryptoměn: údajný odborník slibuje rychlé zhodnocení vašich peněz. Sází na to, že podvedený kryptoměnám nerozumí. 
  • Podvodné inzeráty: podvodníci cílí na lidi, kteří se snaží prodat některé zboží. Pomocí intrik z nich vylákají přístupové údaje do bankovnictví nebo údaje o platební kartě. 
  • Podvodné telefonáty cílené na seniory: v telefonu se podvodník vydává za vnuka nebo jeho kamaráda a snaží se seniora přesvědčit o tom, že měl nehodu. Následně požaduje peníze na mimosoudní vyrovnání. 
  • Falešný zaměstnanec Microsoftu: volající se představí jako technická podpora Microsoftu a podvedeného přesvědčí k nainstalování programu na vzdálenou správu. Skrze něj se dostane k datům a do internetového bankovnictví  

Po bitvě každý generál. Faktem však zůstává, že podobných podvodů je stále více. Ačkoliv se o konkrétních podvodech ví relativně dost, jejich důvěryhodnost celou řadu lidí zmate. 

Jak se bránit podvodům po telefonu?  

Forma ochrany před podvodníky se liší především v tom, kde je pokus o podvod veden. Zda po telefonu nebo v on-line světě. V případě telefonického hovoru funguje jednotlivé pravidlo: „zavěste a zavolejte na číslo zpět“. Pokud se nedovoláte, šlo o podvod.  

Je třeba mít na paměti, že žádná banka po svém klientovi nikdy nechce výběr v hotovosti za účelem ochrany prostředků. Každá banka v České republice dokáže ochránit peníze i bez asistence majitele účtu.  

Zjednodušeně lze říct, že bychom po telefonu neměli řešit nic ohledně financí ani kryptoměn. Nejjednodušší obranou je nejdříve ověřit si totožnost volajícího na telefonním čísle, které má konkrétní banka na svém oficiálním webu. 

Jak se bránit podvodům na internetu?  

Nejzákladnější pravidlo: „nenechte se přesvědčit k instalaci žádného programu“. To je ta nejzásadnější rada, kterou je třeba se řídit. Podvodníci mají v oblibě například program AnyDesek, skrze který se dostanou k vašim datům a získají kontrolu nad počítačem. Pak už záleží jen na tom, jak je podvodník šikovný.  

Když už program v počítači máte, nikdy neposílejte potvrzovací SMS zprávy do internetového bankovnictví, ani kopie či fotografie dokladů. To samé platí i o penězích. Ať jde o jakoukoli částku, neplaťte ji nikomu, koho neznáte.  

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky podvod, on-line, internet, Hradec Králové, policie, krimi, aktualizace, internetové, bankovnictví, bankéř, banka, varování, přehled, doporučení, prevence, ČR, peníze, Microsoft, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další podvod s falešným bankéřem. Jak se proti podobným útokům bránit? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.