Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Čí zájmy hájí náměstek primátorky, ptá se spolek proti Kronospanu. Musím hledat cestu a dialog, odpovídá politik

Interpretace výsledků měření hluku, které v okolí jihlavského Kronospanu loni prováděla nezávislá společnost, pořádně nadzvedla představitele spolku Ne prachu a hluku z dřevostavy. Kromě samotných výsledků jsou rozhořčeni i domnělým názorovým obratem náměstka primátorky Víta Zemana.

Ten ve vyjádření pro Drbnu poznamenal, že dle studie zpracované loni v létě, ale pro město dostupné až v březnu, dřevozpracující firma překračuje hlukové limity pouze o jednotky decibelů, slovy o „jeden nebo dva“. „Zjistilo se, že samotný problém není Kronospan, ale úplně stejně se na hluku podílí přivaděč, hlavní nádraží nebo další podniky v průmyslové zóně,“ říká Vít Zeman.

Měření probíhalo v těsném okolí firmy, ale i na vzdálenějších místech. Ze studie pak vyplynulo, že na Bedřichově, kde Kronospan sídlí, není z hlediska hluku tak špatná situace jako třeba v ulicích Jiráskova nebo Vrchlického. Město teď bude cílit na to, aby se hluk roztříštil. Čekají se úpravy před samotným Kronospanem. „Jsme na dobré cestě, zpracovali jsme studii na zlepšení stavu celé Pávovské ulice. Budou zde zelené partery, zahrady, chodníky nebo izolační stěny,“ jmenuje Zeman některá opatření. 

Zevrubně se náměstek primátorky ke studii vyjádřil v rozhovoru pro Jihlavské listy. Nad relativně smířlivým postojem Zemana k celé problematice Kronospanu se pak pozastavuje Ne prachu a hluku z dřevostavy – spolek za zdravou Jihlavu, který dlouhodobě bojoval proti orgánům a institucím, které firmě povolovaly hygienické výjimky. Po zostření vztahů, předžalobních upomínkách a nuceném přejmenování však spolek míří svoji aktivitu i přímo proti Kronospanu.  

Ve své tiskové zprávě spolek nechápe, že se z Víta Zemana stal z „předvolebního bojovníka proti činnosti firmy jejím největším obráncem“. Čí zájmy hájí náměstek jihlavské primátorky Zeman, ptá se provokativně. Obyvatel Jihlavy zřejmě ne, dodává vzápětí odevzdaně.

Nárůst o tři decibely znamená dvojnásobný hluk

Bagatelizace vlivu hlukové zátěže na obyvatele je podle spolku prý až zarážející. „Pan Zeman pozapomněl, že jím zmíněné „jeden, dva decibely“ jsou nárůstem nad již pro Kronospan podstatně navýšené limity hlukové zátěže nočního hluku,“ upozorňuje spolek, což by mělo znamenat už významných 14 decibelů nad hranici hlukové zátěže pro noční dobu.  

Spolek nabízí i krátký vědecký exkurz. „Decibel je logaritmická jednotka, to v praxi znamená nárůst hlučnosti o 3 decibely znamená dvojnásobný hluk, o 10 decibelů  desetinásobek a o 20 decibelů dokonce stonásobek,“ zmiňuje tak skutečnost, že i zdánlivě nepatrné zvýšení decibelů v rámci jednotek může znamenat mnohonásobné navýšení hluku ve skutečnosti, což má následek mít vážné zdravotní problémy.

„Zprávu Spolku za zdravou Jihlavu vnímám jako demokratické vyjádření osobního názoru na věc. Samozřejmě pokud se osobní pohled nestane veřejným útokem,“ říká v reakci na kritiku Vít Zeman. Připomíná, že v návaznosti na jeho třináct připomínek k provozu společnosti Kronospan připravila firma změny ke zlepšení situace za 80 milionů korun. „A co vím, tak na základě analýz spolku žádnou.“

Zeman dále zmiňuje, že jeho pozice jako politika se liší od pozice člena spolku. „Nenávist není program. Aktivisté totiž nemusí hledat cestu. Ano, jde o zdraví, a proto jsme navrhli oněch 13 změn ke zlepšení. Ale také jde o práci pro 1 400 lidí, také jde o pozici Kronospanu jako souseda pro zájmové spolky, podporu kultury či sportu,“ nabízí svůj pohled na věc. Politik dle Zemana musí najít cestu, jak dodržovat veškeré zákonné limity, ale zároveň musí umět vést dialog, aby společnost byla oním dobrým sousedem. „Musíme najít zajištění těch nejlepších cest pro zvýšení kvality bydlení i podpory obyvatel a jejich každodenního vyžití. Naplnění tohoto programu nedosáhnete bojem, ale pouze dialogem.“

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Wikipedia

Štítky Jihlava, Kronospan, spolek, Vít Zeman, hluk, Bedřichov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čí zájmy hájí náměstek primátorky, ptá se spolek proti Kronospanu. Musím hledat cestu a dialog, odpovídá politik | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.