Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradební parkán zdobí desítky slunečnic pro pacienty s roztroušenou sklerózou

Pacienti trpící roztroušenou sklerózou sázeli v hradebním parkánu poblíž kostela Nanebevzetí Panny Marie v Jihlavě slunečnice, aby upozornili na svou nemoc. Úterní akce Rozsviťme Českou republiku se konala u příležitosti Světového dne roztroušené sklerózy.

Akce byla určena pro pacienty s roztroušenou sklerózou i pro širokou veřejnost. Cílem organizátorů bylo rozšířit povědomí o nemoci a ukázat novým pacientům, že pro ně existuje pacientská organizace. „Je důležité, aby byli pacienti aktivní a nezůstávali doma. Období covidové pandemie pro ně bylo těžké, ale příjemně nás překvapilo, jak moc se zase chtějí do různých akcí zapojovat,“ říká Jitka Večeřová z organizace ROSKA JIHLAVA, která akci společně s Nadačním fondem IMPULS pořádá.

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, většinou propuká v mladším věku a častěji postihuje ženy. Pro nemoc je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice také EB virus (Epsteina-Barrové virus), kouření a nedostatek vitaminu D. V Česku trpí nemocí přibližně 20 tisíc lidí. 

Pacienti upozorňovali na svou nemoc sázením slunečnic. „Podobně jako se slunečnice otáčejí za sluncem i pacienti s roztroušenou slerózou s nadějí vyhlíží moderní léčbu, která by jim zajistila plnohodnotný život navzdory jejich diagnóze,“ vysvětluje Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS.

„Pro pacienty jsou pořádány různé aktivity, jako je sázení slunečnic nebo cvičební maraton, čímž se je snažíme povzbudit k pravidelnému cvičení a lepší náladě. RS totiž často provází deprese. Akce jsou vždy přizpůsobeny tak, aby se jich mohli zúčastnit pacienti s různou mírou pohybových obtíží včetně těch, kteří jsou na invalidním vozíku,“ říká Radek Ampapa z MS centra při neurologickém oddělení Nemocnice Jihlava.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto Dominika Cardová, MaVe PR

Štítky roztroušená skleróza, slunečnice, Jihlava, pacient, Česko, Nanebevzetí Panny Marie, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradební parkán zdobí desítky slunečnic pro pacienty s roztroušenou sklerózou | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.