Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlavská zoo hlásí velký chovatelský úspěch, vůbec poprvé se zde narodila dvě selata vzácných pekariů

Jihlavská zoo slaví velký chovatelský úspěch, historicky poprvé se podařil odchov pekariho Wagnerova. Vzácnému kopytníkovi se minulý týden narodila dvě mláďata. Ta se mají čile k světu, přesto vedení zoo prosí o klid a ticho v okolí jejich expozice.

„Dvě selata se narodila 2. června a dnes byla s rodiči vypuštěna do venkovního výběhu. Ten musel být předtím mírně upraven, aby se mláďata neprotáhla mezerami v oplocení,“ informuje v zaslané tiskové zprávě ředitel jihlavské zoo Jan Vašák„Pohlaví mláďat zatím není známo, teď se hlavně snažíme dopřát maximální možný klid rodičům. Přeci jen je to poprvé, co se u nás tito vzácní příbuzní prasat rozmnožili.“ 

Proto vedení jihlavské zoo prosí i návštěvníky o ticho a klid v okolí expozice a také aby pekariům drželi palce. Zatímco dospělci jsou z nově nastalé situace trochu nervózní, mláďata hned začala sama nebojácně prozkoumávat výběh. 

Pekari Wagnerův (Catagonus wagneri) je největším a nejvzácnějším ze tří druhů pekariů. Žije v extrémně horké a suché křovinaté oblasti ve středu Jižní Ameriky nazývané Gran Chaco. Zde se pohybuje ve spleti houštin kaktusů a sukulentů díky svému klínovitému tvaru těla a silným tuhým štětinám. Má malé krátké nohy s drobnými ostrými kopýtky. Žije v menších rodinných stádech a je převážně býložravý.

Objev živých pekari Wagnerových v roce 1972 způsobil malou zoologickou senzaci. „Druh byl totiž známý již předtím, ale pouze z paleontologických nálezů jeho koster a vědci ho tak považovali za dávno vymřelý druh,“ uvádí tiskový mlučí zoo Martin Maláč.

Ve zdejší zoo se pekari Wagnerův chová od roku 2014, Jihlava tak byla první českou zoo, kde byl pekari Wagnerův k vidění. První pár se dovezl z Tierparku Berlin, zvířata se však nepodařilo rozmnožit. To se podařilo až nyní u nového páru, která jsou v Jihlavě od roku 2017. Samici je 9 let, samec je o rok mladší.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Jihlava | Zdroj Zoo Jihlava

Štítky Zoo Jihlava mláďata, pekari Wagnerův, Berlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská zoo hlásí velký chovatelský úspěch, vůbec poprvé se zde narodila dvě selata vzácných pekariů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.