Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Kramolíně se během pátku ubytovalo 24 romských uprchlíků. Místní obyvatelé jsou zaskočeni

Čtyřiadvacet romských uprchlíků, z toho 19 dětí, bydlí od včerejška v armádním objektu v Kramolíně na Třebíčsku. Podle informací z krajského úřadu ubytované osoby prošly registrací v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině (KACPU).

Další lidé by zatím přibýt neměli, zároveň zatím není jisté, jak dlouho budou uprchlíci ve zmíněné ubytovně bydlet.

Proti umístění romských uprchlíků do ubytovny v těsném sousedství chatové oblasti už dříve lidé v Kramolíně protestovali. Podle místostarosty obce Tomáše Vostala lidi zaskočilo hlavně to, že rozhodnutí o využití armádní ubytovny v Kramolíně padlo bez informování místní samosprávy. Kramolín má asi 120 stálých obyvatel, kapacita ubytovny je 45 lidí.

Ubytovnu pro uprchlíky připravila Správa uprchlických zařízení (SUZ) s pomocí občanského sdružení Romodrom. „Ministerstvo vnitra se dohodlo se Správou uprchlických zařízení, že o romské uprchlíky by se primárně měl starat SUZ ve spolupráci s Romodromem. Ve spolupráci s armádou a policií má na území kraje Vysočina vytipované dva objekty, pravomoc o tom tam někoho umístit nemá v rukou Kraj Vysočina," řekla náměstkyně hejtmana Hana Hajnová (Piráti). 

Ministerstvo vnitra vydalo uprchlíkům od začátku války na Ukrajině pře 350 tisíc víz k ochraně. Téměř dvě pětiny z nich dostaly děti, zhruba 73 procent dospělých jsou ženy. Na cizinecké policii se nahlásilo přes 252 tisíc příchozích.

KACPU s jinou provozní dobou 

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU), které v krajské Jihlavě sídlí v Tolstého ulici, kvůli nižšímu zájmu ukrajinských uprchlíků tento týden mění svoji provoozní dobu vyřizování agend. Nejvíce Ukrajinců sem chodí v pondělí a v úterý. 

Agendy cizinecké policie, odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra, úřadu práce a Všeobecné zdravotní pojišťovny budou v pracovních dnech nadále poskytovány od 7 do 17 hodin. O víkendech a svátcích bude v KACPU v Jihlavě fungovat služba, která zajistí ubytovávání v nouzovém přístřeší s tím, že potřebnou agendu mohou zájemci vyřídit opět v pracovní dny," sdělila v tiskové zprávě Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky uprchlík, azyl, ubytování, Rom, Ukrajina, migrant, Kramolín, ubytovna, Správa uprchlických zařízení, okres Třebíč, ministerstvo vnitra, Kraj Vysočina, Cizinecká policie, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojtech Pospichal

Tohle se nazývá zvůle a arogance moci. V oné čisťounké ubytovně jsem několikrát bydlel. Jak bude po nájezdu kočovníků s jejich typickým chováním a zvyky vypadat, a jak bezpečné budou soukromé majetky v jejím okolí, si každý domyslí. Kdo nevěří, ať tam běží, můj blízký příbuzný v Kramolíně bydlí... Palec dolů!

Neděle, 22. května 2022, 12:52Odpovědět

Václav Mach

Politováni starousedlíkům.

Sobota, 21. května 2022, 17:59Odpovědět

V Kramolíně se během pátku ubytovalo 24 romských uprchlíků. Místní obyvatelé jsou zaskočeni | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.