Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dnešní Den linky 155 oslaví záchranáři v kraji akcemi pro veřejnost. Lidé vyzkouší třeba simulátor vrtulníku

Na dnešní den připadá Den linky 155. A při té příležitosti chystají po dvouleté covidové přestávce záchranné služby po celé republice akce pro veřejnost, při kterých se velcí i malí návštěvníci seznámí s technikou a vybavením zdravotníků nebo si osvěží postupy při poskytování první pomoci. Nejinak je tomu i u záchranářů na Vysočině.

Dvě akce pro veřejnost

Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina (ZZSKV) chystá v nejbližší době hned dvě takové akce. „Obě se uskuteční v novém Vzdělávacím a výcvikovém středisku záchranářů v Jihlavě. Na sobotu 28. května 2022 jsme připravili Den otevřených dveří pro odbornou veřejnost, lékaře a zdravotní sestry, které láká práce u záchranné služby. O dva týdny později, 11. června 2022, pak na stejném místě proběhne akce s bohatým celodenním programem pro širokou veřejnost," jmenuje v tiskové zprávě Petr Janáček, mluvčí ZZSKV.

Návštěvníci se mohou těšit na ukázky práce záchranářů, vyzkouší si první pomoc, či zjistí, jak se při zásahu cítí pacient, ale i záchranář. Dále uvidí a zažijí simulátor vrtulníku, co je to biohazard tým, ukázky Policie ČR a další zajímavé aktivity.

Telefonní číslo tísňové linky 155 připomíná datum 15.5. 

Přes milion událostí v roce 2021

Pokud bychom se podívali na rok 2021 z pozice záchranné služby v ČR, tak dojdeme k číslu více než milion událostí, kdy po vytočení linky 155 vyjížděly k pacientům záchranářské, případně i lékařské posádky. Oproti předchozímu roku je to přibližně pětiprocentní nárůst, navíc v náročných podmínkách protiepidemických opatření. „I v posledních měsících letošního roku hlásí záchranné služby napříč republikou vzrůstající počet výjezdů," dodává statistiku mluvčí Janáček.

Pomoc na telefonu do pár sekund

Po vytočení čísla 155 je volající během několika sekund spojen s profesionálními zdravotníky na zdravotnickém operačním středisku příslušné zdravotnické záchranné služby, kterých je v republice celkem 14, jedna v každém kraji a v hlavním městě. „Dispečeři a dispečerky volajícímu poradí, jak účinně pomoci sobě nebo druhým, a v případě potřeby na místo vyšlou posádky záchranné služby. Výjezdových skupin je v České republice bezmála 600 a k pacientům vyráží ze 315 základen. V průměru v České republice vyjede z některé základny posádka každou půl minutu," vyčíslil závěrem Petr Janáček.

Prozváněči a prudiči na 155

Dětské chichotání, opilecké žvatlání a hartusení, nadávání nejhrubšího zrna, či výplody, za které by se nemusel stydět ani samotný H. CH. Andersen – i takové hovory musejí operátoři tísňové linky 155 vyslechnout a nechat tzv. propadnout sítem. Je zarážející,  že operátoři řeší také mnoho hovorů, kdy nejde o stav nouze, ohrožení zdraví a života. Tito volající, jejichž telefonáty by se daly označit jako zneužití linky, si záchranka pracovně dělí do několika skupin.

„Prozváněči“ jsou ti volající, kteří opakovaně prozvánějí linku 155 a aniž by něco operátorovi řekli, zavěsí. Od jednoho takového volajícího se může jednat i o desítky telefonátů denně. 

Ve skupině „prudičů“ jsou ti, kteří zavolají, ale jejich telefonát trvá maximálně do 10 sekund. Zanadávají, a poté, co mají pocit, že operátorce dostatečně „zpříjemnili“ den, zavěsí.

Další skupinou jsou ti volající, kteří oznámí smyšlenou událost, na jejímž základě vyjede posádka záchranářů, a po příjezdu na místo nenalezne nejen pacienta, ale ani nic, co by nasvědčovalo tomu, že se oznámená událost stala. Takové hovory se dají naštěstí počítat v řádu jednotek.

Poslední skupinou, která záchranáře zatěžuje nejvíce, jsou takzvaní notoričtí pacienti, kteří volají linku 155, i když není ohroženo jejich zdraví, ale znají způsob, jak operátorovi podat informace, aby k nim byl nucen záchranáře poslat. 

A jak správně postupovat při pomoci druhým a volání na linku 155?

  •  Na prvním místě je bezpečnost samotných zachránců. Než začneme komukoliv pomáhat, vždy je důležité se na pár sekund zastavit a zamyslet se, jestli nám nehrozí nějaké nebezpečí.
  •  Zdravotnickou záchrannou službu volejte vždy, když si nejste jistí, zda danou situaci zvládnete vlastními silami. Ne každé volání musí nutně skončit výjezdem záchranné služby, ale třeba „jen“ užitečnou radou.
  • Pokud se rozhodnete pomoc v případě ohrožení zdraví zavolat, vždy vytočte přímo tísňovou linku 155.
  • Nejdůležitější informací, kterou operátor potřebuje vědět, je adresa – tedy místo, kde se nacházíte.
  •  Pak přenechejte iniciativu na operátorovi – odpovídejte na otázky, nechte se vést a nikdy nezavěšujte jako první.
  • Nemusíte mít strach, protože i laika dokážou profesionálové na tísňové lince navést k poskytnutí účinné první pomoci. Není to nic těžkého, díky jejich radám zvládne pomoci opravdu každý a nakonec zjistíte, že k záchraně života nepotřebujete víc než svoje dvě ruce.

Ohodnoť článek

Zdroj ZZS Kraje Vysočina, zachranka.cz

Štítky zdravotnická záchranná služba, první pomoc, operátor, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina, Kraj Vysočina, Česko, Jihlava, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnešní Den linky 155 oslaví záchranáři v kraji akcemi pro veřejnost. Lidé vyzkouší třeba simulátor vrtulníku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.