Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Vrtulník i záchranáři nad elektrárnou. V Dukovanech začalo speciální cvičení

Běžně je nad dukovanskou elektrárnou kvůli možnému nebezpečí přísně střežená bezletová zóna. Nyní ale platí výjimka, protože se v areálu koná speciální cvičení. Hasiči a záchranáři nad věžemi trénují, jak vyprostit zraněného za pomoci vrtulníku.

Letečtí záchranáři, lezecká skupina hasičů z elektrárny a posádka policejního vrtulníku nacvičují záchranu osob v Jaderné elektrárně Dukovany. Cvičení, které je možné uskutečnit díky odstávce bloku, začalo v pondělí a jeho součástí je vysazování záchranářů do koruny více než stometrové chladicí věže, vyzvednutí zraněného jedince a jeho přeprava do bezpečí.  

 „Při záchraně osob z vrtulníku je oproti záchraně z pevného bodu více stresových faktorů a méně času. Klíčové je zachovat klid, komunikovat s pilotem a informovat zachraňovaného, co ho čeká,“ vysvětlil letecký záchranář Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje Radim Vacula.

Létání nad chladicími věžemi vyžaduje důkladnou přípravu a zkušeného pilota. „U záchrany jedinců z chladicí věže závisí kvůli omezené délce lana i na výšce, kde lidé uvízli. Podle toho bychom kombinovali klasickou lezeckou techniku s metodou pomoci prostřednictvím vrtulníku,“ sdělil Zdeněk Chvátal, velitel lezecké skupiny dukovanských hasičů, kteří kromě technické pomoci v elektrárně vyjíždí i k běžným zásahům v okolí.

Aktuální cvičení navazuje na speciální výcvik devadesáti hasičských lezců z elektrárny a profesionálních hasičů ze sborů Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina, při kterém loni v říjnu trénovali záchranu osob z pracovní lávky při obnově pláště chladicí věže. „Vnitřní i vnější pláště obnovujeme v elektrárně postupně u všech osmi chladicích věží,“ řekl ředitel Jaderné elektrárny Dukovany Roman Havlín s tím, že odstávka bloku pro výměnu paliva, při které z věže nestoupá pára, je ideálním okamžikem pro pořádání jakéhokoliv praktického nácviku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Sucharda a JE Dukovany

Štítky Dukovany, jaderná elektrárna, nácvik, záchranná akce, elektrárna, Jihomoravský kraj, Hasičský záchranný sbor, Jaderná elektrárna Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vrtulník i záchranáři nad elektrárnou. V Dukovanech začalo speciální cvičení | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.