Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihlava pošle na Ukrajinu tři miliony korun. Z toho třetina půjde do partnerského Užhorodu

Jihlavští zastupitelé na dnešním zasedání mimo jiné řešili finanční podporu Ukrajině, která je již více než měsíc ve válečném sporu s Ruskem. Všemi 37 hlasy se shodli na tom, že tam město pošle dohromady tři miliony korun. V úvodu zasedání zastupitelé Jihlavy uctili minutou ticha oběti války, a také tak vyjádřili podporu lidem, kteří kvůli válečnému sporu trpí.

Částka tři miliony korun bude rozdělena na dvě části. Dva miliony město pošle do sbírky ukrajinského velvyslanectví v Praze určené na nákup obranného materiálu, milion korun poskytne na humanitární účely partnerskému městu Užhorod. To leží na západní Ukrajině na hranici se Slovenskem. 

Pro byla i opozice 

S poskytnutím výše zmíněného finančního daru souhlasila také opozice. Pavel Šlechtický z KSČM pouze chtěl u částky pro velvyslanectví uvést to, že je určená také na pomoc lidem. „Kromě zakoupení těch zbraní že bychom tam uvedli, že to darujeme i na humanitární pomoc obyvatelům Ukrajiny postiženým válkou," uvedl Pavel Šlechtický.

Podle primátorky Karolíny Koubové (Fórum Jihlava) by pak mělo město pro darování těchto peněz zvolit sbírku jiné organizace, která se zabývá humanitární pomocí. Šlechtický nakonec pozměňovací návrh nepodal.

Ukrajinský dům se už otevřel 

Jihlava v pátek 25. března otevřela pro uprchlíky z Ukrajiny takzvaný Ukrajinský dům. Ten slouží jako přechodné bydliště i jako jakési komunitní místo, kde se mohou uprchlíci setkávat. Lidem tam je kromě ložnic, jídelny, kuchyně a sociálního zázemí k dispozici šatna s oblečením, kočárkárna, místnost pro výuku češtiny a také jakási společenská místnost, která je vybavena nábytkem na sezení a velkým množstvím hraček a společenských her. Objekt sídlí v budově, kde před 6 lety fungoval dům dětí a mládeže. 

VIDEO: V Jihlavě se otevřel Ukrajinský dům. Prvním ubytovaným je Valerij s manželkou, na další uprchlíky se čeká

Jihlavský bývalý dům dětí a mládeže (DDM) po 6 letech, kdy zel prázdnotou, našel svoje uplatnění. Včera se oficiálně otevřel jako Ukrajinský dům, který poskytne dočasný azyl uprchlíkům z Ukrajiny, co prchají před válkou. Budova bývalého DDM na...

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie SR | Zdroj ČTK, Město Jihlava

Štítky pomoc, zastupitelé, Ukrajina, Jihlava, Užhorod, Rusko, KSČM, Praha, Slovensko, Karolína Koubová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava pošle na Ukrajinu tři miliony korun. Z toho třetina půjde do partnerského Užhorodu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.