Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tip na výlet: Rozhledna na Pekelném kopci s čertovsky dobrými výhledy. Třeba na Sněžku nebo až do Alp

Meteorologové na víkend slibují slunečné počasí a modrou oblohu. To se přímo nabízí navštívit nějakou rozhlednu, která nabídne výhledy do širokého okolí. Při dobré viditelnosti třeba až do Alp. Třeba až tam lze dohlédnout z rozhledny Na Pekelném kopci, která se nachází kousek od Třebíče.

Pekelný kopec, který leží v nadmořské výšce 572 m n.m, kousek od Třebíče zdobí od roku 2014 nová rozhledna, jež symbolicky navazuje na třebíčské UNESCO památky. Má ve své konstrukci zakomponovaný prvek židovství, protože půdorys kombinovaný ze dvou čtverců připomíná Davidovu hvězdu. Také je tu souvislost s bazilikou sv. Prokopa, neboť podle pověsti sv. Prokop zkrotil ďábla a odhodil ho právě na Pekelný kopec.

Na vyhlídkový ochoz vede 125 schodů a jsou z něj krásné výhledy nejen na okolní krajinu, ale při dobré viditelnosti také na náměšťský zámek či Moravské Budějovice, uvidíte město Třebíč, spatříte rozhlednu Babylon u Kozárova, hrad Sádek, rozhlednu Mařenku u Štěmtěch, Žďárské vrchy, Drahanskou vrchovinu a když je dobrá viditelnost, tak můžete spatřit Alpy. Někdy i nejvyšší českou horu Sněžku, která je odtud vzdušnou čarou 157 kilometrů.

Rozhledna, která je vytvořena z modřínového dřeva, byla postavena podle architektonického návrhu brněnského architekta Pavla Jury. Při tvoření návrhu se inspiroval kulturním dědictvím Třebíče a okolní přírodou. Uvnitř konstrukce je nainstalováno ocelové schodiště. Výška rozhledny je 26,5 metrů. 

Co říkají o Pekelném kopci pověsti?

Říká se, že v Třebíči svatý Prokop zkrotil ďábla a odhodil ho pod kopec. Tomu se pak začalo říkat Pekelný. Nejde však o jedinou pověst. Další zase popisuje, že na vrchu kopce žil čert, kterého vyhnal komínem svatý Jan ze své jeskyně ve Svatém Jánu pod Skalou ve středních Čechách.

Kudy na rozhlednu? 

K rozhledně na Pekelném kopci dojdete naučnou stezkou. Napojíte se na ni kousek od parkoviště u polikliniky v Třebíči. Je doplněna naučnými cedulemi a jsou na ní odpočívadla. Přímo u rozhledny se nachází dřevěný přístřešek, kde se můžete schovat před případným deštěm. Trasa měří jedním směrem necelých 5 kilometrů. Rozhledna, která je pro návštěvníky zdarma, je otevřena celoročně, bez omezení. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto vysocina.eu, visittrebic.cz, regiontourist.cz | Zdroj vysocina.eu, regiontourist.cz

Štítky tip, výlet, víkend, rozhledna, výhled, Pekelný kopec, Mastník, Třebíč, Alpy, kopec, Sněžka, viditelnost, svatý Prokop, UNESCO, Babylón, Moravské Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Rozhledna na Pekelném kopci s čertovsky dobrými výhledy. Třeba na Sněžku nebo až do Alp | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.