Počasí dnes21 °C, zítra13 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Krajské centrum v Jihlavě pomohlo už dvěma tisícům Ukrajinců. Potřebuje více tlumočníků a asistentů

V pondělí 7. března se pod vedením hejtmana Kraje Vysočina Vítězslava Schreka operativně sešel řídicí tým Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) pro Kraj Vysočina. Na schůzce se řešila organizace pomoci lidem z Ukrajiny, kteří prchají před válkou. Pojďme si v nasledujících řádcích shrnout nejdůležitější závěry.

Do pondělních 5 hodin ráno bylo ve zmíněném centru, které má sídlo v Jihlavě na Tolstého ulici, zaregistrováno a odbaveno 1932 uprchlíků z Ukrajiny. KACPU od soboty zavedlo nepřetržitý provoz, Ukrajincům je jako kontaktní místo k dispozici 24 hodin, 7 dní v týdnu. 

Krajské centrum na Vysočině aktuálně patří s ohledem na svou kapacitu k maximálně vytíženým, v tuto chvíli na hranici průtočnosti," uvedla Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek dal pokyn k přípravě alternativ pro vytvoření hybridního rezervačního systému. Uvedl, že od této aplikace si slibuje dílčí vyřešení čekacích termínů v centru. „Prozatím pokračuje vyřízení registrací formou vydávání rezervačních lístků na rodinu," dodává Svatošová. 

Pokyny pro dobrovolníky

Během následujících dní by mohl začít fungovat elektronický systém směn pro dobrovolníky. „Centrum potřebuje výhledově posílit tým tlumočníků a také asistentů, kteří pomáhají s vyplňováním povinných dotazníků. Informace včas zveřejníme na stránkách ukrajina.kr-vysocina.cz případně na www.kr-vysocina.cz  a na facebookové stránce Kraje Vysočina," říká Svatošová. 

Spolupráce s neziskovými organizacemi 

Kraj Vysočina v souvislosti s uprchlíky z Ukrajiny plánuje pracovní setkání s cílem maximálního efektivního využití kapacit neziskových organizací. Mezi úřady, které nabízí v asistenčním centru své služby, už figuruje i úřad práce.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina

Štítky centrum, pomoc, migrant, Ukrajina, Tolstého, Jihlava, Kraj Vysočina, Vítězslav Schrek, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajské centrum v Jihlavě pomohlo už dvěma tisícům Ukrajinců. Potřebuje více tlumočníků a asistentů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.