Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Za první den odbavilo asistenční centrum 218 Ukrajinců, mají nárok na dávku životního nebo existenčního minima

Ve středu byla zahájena činnost Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) na pracovišti v Tolstého ulici. Provoz centra je nyní v režimu dní v týdnu od 7 do 19 hodin, za první den odbavilo 218 lidí. V pondělí bude rozhodnuto, s ohledem na monitoring konkrétní průchodnosti centra, o případném rozšíření provozu.

Akutní lékařskou péči i pro příchozí občany Ukrajiny bude standardně zajišťovat sít krajských nemocnic a ZZS Kraje Vysočina. Postupně budou aktualizována a zmapována zdravotnická zařízení a ordinace včetně odborných, které jsou schopné v rámci režimu běžného zdravotního pojištění poskytnout neakutní lékařskou péči.

V rámci prvního dne fungování asistenčního centra na Vysočině bylo odbaveno 218 osob. Jednalo se převážně o osoby, které pobývají u svých známých a přátel,“ prozradila tisková mluvčí kraje Jitka Svatošová. Prozatím nebylo nutné pro žádnou osobu zajišťovat ubytování v určených objektech Správy uprchlických zařízení, které jsou k dispozici v Moravskoslezském, Středočeském nebo Karlovarském kraji.

Na území Kraje Vysočina ministerstvo vnitra prozatím neurčilo žádné objekty pro uprchlíky. „To se pravděpodobně změní v okamžiku obsazení kapacit v určených krajích," doplnila Svatošová. K evidenci se nyní v Jihlavě dostavují osoby, které zde působí v rámci širší rodiny, svých známých nebo přátel, osoby, které mají zajištěné ubytování.

V okamžiku, kdy je osobě přiděleno zdravotní pojištění, je možné na úřadu práce požádat o dávku mimořádné okamžité pomoci proti újmě na zdraví, každá osoba má nárok na dávku ve výši životního nebo existenčního minima. Jde o jednorázovou měsíční dávku. Úřad práce nyní neposkytuje speciální dávky na ubytování. Úřad práce bude své služby nabízet i nadále na původních pracovištích.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Oblastní charita Jihlava, Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky pomoc, asistence, kraj, Ukrajina, migranti, válka, Jihlava, Vysočina, Úřad práce České republiky, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina, Kraj Vysočina, Moravskoslezský kraj, Středočeský kraj, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za první den odbavilo asistenční centrum 218 Ukrajinců, mají nárok na dávku životního nebo existenčního minima | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.