Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Putina ekonomické sankce nezastaví. Rodina nechce, abych se vrátil, říká Ukrajinec

V pět hodin ráno ho vzbudil telefonát od maminky. Z města Charkiv nedaleko ukrajinsko-ruské hranice ho informovala o střelbě, když Rusko začalo s invazí. Se svou rodinou je teď bývalý student Jihočeské univerzity Artěm Kriučkov v kontaktu a pozorně sleduje dění ve své rodné zemi.

Třiadvacetiletý Artěm Kriučkov měl při vstupu ruských vojáků na území Ukrajiny velký strach. V pět hodin ráno mu volala maminka, která popisovala střelbu. „Od té doby jsem nespal a monitoroval jsem situaci, ale díky prezidentovi (Volodymyr Zelenskyj, pozn. red.) a jeho vystoupení před ukrajinským národem strach odešel a přišla spokojenost, protože nás brání naše armáda,“ popisuje bývalý student Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, který nyní v krajském městě pracuje. 

Artěm pochází z města Charkiv, které se nachází nedaleko hranic s Ruskem. Tam podle něj bylo "horko" už před invazí.

S rodinou, která je v pořádku, si několikrát denně volá. Situaci neustále sleduje. „Informace čerpám jen z oficiálních zdrojů, jako jsou webové stránky prezidenta či armády nebo oficiální účty na sociálních sítích,“ popisuje Kriučkov. 

„Putina tímhle způsobem nikdo nezastaví“

Návrat domů zvažoval. Na Ukrajinu se zatím nechystá mimo jiné kvůli tomu, že si to rodina nepřeje. Příbuzným v případě nouze pomůže. 

„Chci jen říct, že všichni musíme víc tlačit na Rusko. Ekonomické sankce jsou dobré, ale každý Ukrajinec od roku 2014 ví, že Putina tímhle způsobem nikdo nezastaví. Může jít přes své mrtvé občany,“ vzkazuje. 

V Českých Budějovicích je v kontaktu s komunitou Ukrajinců, která na jihu Čech žije. „Znám tady spoustu Ukrajinců. Myslím si, že jsme si teď blíž. Navzájem si nabízíme pomoc,“ dodává Kriučkov. 

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Artema Kriuchkova

Štítky Vladimir Vladimirovič Putin, Rusko, rodina, Charkov, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Ukrajina, Volodymyr Zelenskyj, České Budějovice, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Putina ekonomické sankce nezastaví. Rodina nechce, abych se vrátil, říká Ukrajinec | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.