Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

ANKETA: V Česku slaví svátek svatého Valentýna téměř polovina populace. S dárky to však nepřehání

Z průzkumu od společnosti Provident vyplývá, že dnešní svátek svatého Valentýna je mezi Čechy oblíbený, slaví ho 43 procent z nich. S dárky však Češi spíše šetří a 38 procent z nich dárek partnerovi nedává. Třetina lidí navíc kupuje dárky do 500 korun.

Společnost Provident Financial nechala zpracovat průzkum o tom, jak ho lidé v Česku slaví. Původně anglosaský svátek se zde ujal a slaví ho 43 procent populace.

Avšak s dárky lidé spíše šetří, nebo je nedávají vůbec. 38 procent obyvatel totiž dárky svému partnerovi nedává a třetina je kupuje do 500 korun. Dar v rozmezí 500 až 100 korun pořídí necelá pětina partnerů. „Z výzkumu je zřejmé, že Češi to s dárky na Valentýna nepřehánějí. Svátek si připomínají spíše v symbolické rovině.“ uvedla Kateřina Jarošová, mluvčí Providentu.

Nejoblíbenějším svátkem spojeným s láskou je v Česku Den matek. Slaví ho 55 procent dospělých Čechů. Avšak pro generaci obyvatel ve věku 18 až 35 let je svátek svatého Valentýna populárnější. Zato svátek 1. máje slaví pouze 27 procent Čechů.

„Popularita svátku svatého Valentýna napříč všemi generacemi nás velmi překvapila. Nečekali jsme, že tento svátek u nás tolik zdomácněl a některé generace ho budou slavit více než Den matek,“ dodala Jarošová.

Kde ženy dostávají ženy nejčastěji květiny? 

Podle výzkumu daruje své partnerce květinu alespoň jednou ročně 78 procent mužů. Nejčastěji dostanou květiny ženy v Jihočeském kraji. Dostane je až 85 procent žen, kdežto například v Libereckém kraji pouze 72 procent. 

Svátek. sv. Valentýna 

Tento svátek byl ustanoven papežem už v roce 496, ale s láskou začal být spojován až mezi 14. a 15. stoletím. S darováním květin, čokolád a přáníček se začalo až v 18. století v Anglii.

Původně se totiž jednalo oslavu křesťanského mučedníka. Podle legendy svatý Valentýn vrátil zrak slepé dceři svého žalářníka. Druhá legenda naopak tvrdí, že svatý Valentýn konal svatby pro křesťanské vojáky, kterým bylo zakázáno se ženit.

Slavíte svátek sv. Valentýna?

Celkem hlasovalo20 čtenářů

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky svatý Valentýn, Den svatého Valentýna, láska, svátek, Česko, květiny, Den matek, Provident Financial, Anglie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: V Česku slaví svátek svatého Valentýna téměř polovina populace. S dárky to však nepřehání | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.