Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Středa 22. května 2024  |  Svátek má Emil
Bez reklam

Charitní pečovatelská služba v Telči oslaví dvacetileté výročí, a to dnem otevřených dveří

Charitní pečovatelská služba Telč, jež je určena seniorům a lidem se zdravotním znevýhodněním, v tomto roce slaví 20 let výročí svého působení. Za dobu své novodobé historie služba obsloužila přes dva tisíce lidí. Vznik této služby je zaznamenán už v roce 1969. V roce 1996 však na služba přešla pod záštitu Oblastní charity Jihlava.

Posláním Charitní pečovatelské služby Telč je usnadnit život seniorům a lidem se zdravotním znevýhodněním z Telče a blízkého okolí, v jejich domácím prostředí, kteří  z důvodu věku, chronického onemocnění a zdravotního postižení potřebují pomoc druhé osoby.

„V současné době naše pečovatelská služba obslouží kolem 100 uživatelů, a to jak v domě s pečovatelskou službou ve Špitální ulici číslo 611, tak v domácnostech uživatelů v terénu,“ uvádí Irena Pejšová, vedoucí služby.

Pečovatelskou službu možná vnímá řada obyvatel pouze jako službu, která rozváží obědy potřebným seniorům. Mimo tohoto úkonu však služba pomáhá v mnoha dalších oblastech života seniorů a nemocných. „Občané mohou využívat i ambulantní formu pečovatelské služby - koupele, praní prádla, pedikúry, které jsou poskytovány ve středisku osobní hygieny v rámci domu s pečovatelskou službou. Za poskytnutím služby si přijdou uživatelé sami nebo je zajištěn dovoz autem pečovatelské služby,“ popisuje dále službu Pejšová

„Našim uživatelům pomáháme také při osobní hygieně, v péči o domácnost – provádím běžné denní nebo týdenní úklidy, mytí oken, zajišťujeme nákupy, pochůzky, doprovody k lékaři, na úřady, na poštu, zprostředkováváme také zapůjčení kompenzačních pomůcek. Lidé často využívají i základního sociálního poradenství,“ říká dále Pejšová.

Něco z historie Charitní pečovatelské služby

Charitní pečovatelská služba Telč navázala 1. 10. 1996 na  dlouholetou tradicí pečovatelské služby, která na území města Telče působila od roku 1969. „Někteří ze starších občanů si možná vzpomenou na pečovatelku paní Emilii Pavlů a pečovatelku paní Emilii Novákovou, které byly prvními „profesionálními“ pečovatelkami v Telči,“ vzpomíná vedoucí služby.

Pečovatelky od počátku poskytovaly službu v  domácnostech potřebných občanů. Jejich práce byla prý nelehká. Spočívala v donášce uhlí, vynesení popela, štípání dříví, pomoci s praním prádla v domácnostech pečovaných, pomoci s úklidem, zajištění nákupů, donášce obědů a v pomoci s osobní hygienou pečovaných. „Pro výkon své činnosti neměly pečovatelky vyhrazeny žádné prostory, tou dobou neměly k dispozici žádné služební auto, kterým by přejížděly od jednoho klienta ke druhému. Pro řadu seniorů však byla pomoc pečovatelek nepostradatelná. Bez jejich pomoci by někteří obyvatelé pouze přežívali v obtížných podmínkách, nebo by bývali museli zvolit ústavní péči a odchod do domova pro seniory, což řada lidí odmítala,“ uvádí dále současná vedoucí.

„Troufám si říci, že právě díky pečovatelské službě mohou mnozí naši uživatelé co nejdéle setrvat ve svém přirozeném domácím prostředí, proto je služba velmi potřebná v každé době,“ říká závěrem Pejšová.

Oslava výročí 20 let

Každé jubileum je třeba oslavit. Proto i Charitní pečovatelská služba v Telči uspořádá den otevřených dveří. Bude se konat v sobotu 1. října od 10:00 do 15:00. Na programu je výstava výrobků z terapeutické dílny, workshop, prezentace fotografií z historie služby, možnost prohlídky prostor a získání informací o službě. Zvána je široká veřejnost.

Tisková zpráva | Foto Oblastní charita Jihlava | Zdroj Oblastní charita Jihlava

Štítky pečovatelská služba, Telč, Jihlava, hygiena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Charitní pečovatelská služba v Telči oslaví dvacetileté výročí, a to dnem otevřených dveří | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.