Počasí dnes21 °C, zítra13 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Také na Vysočině hodnotí letošní rok pěstitelé dýní jako jeden z nejlepších

Jako jednu z nejlepších sezon z posledních let hodnotí současný rok pěstitelé dýní. Zatímco například loni a předloni situaci komplikovalo sucho, nyní byly podmínky takřka ideální. ČTK to řekla Jaroslava Pipková z Havlíčkobrodska, která na farmě se svým manželem Janem pěstuje desítky tisíc dýní. Uplynulou sobotu opět pořádali na svém statku tradiční Otevření Dýňového světa, jehož se zúčastnily stovky návštěvníků.

Podle Pipkové každoročně povědomí veřejnosti o dýních vzrůstá. „Lidé už se vyznají, často přichází s konkrétní představou, jaký druh a na co přesně chtějí koupit,“ uvedla. Dýni lze využívat jako ozdobu, ale zároveň je to také potravina. „Dají se z ní připravovat pokrmy na sladko, slano i kyselo.  Můžeme ji používat jako přílohu, dělat z ní polévku nebo koláče,“ uvedla Pipková. Dodala, že zájemcům nabízeli různé recepty.

ČTĚTE TAKÉZačíná Dýňový svět 2016. Lidé ochutnají dýňovou polévku nebo si ozdobí vlastní dýni 

Pipkovi pěstují desítky druhů dýní. Největší zájem je však o ty, z nichž si lidé vyrábí masky na halloween nebo o druh, z něhož se vaří známá polévka hokaido. „Snažíme se každý rok získat nějaké novinky. Ale v největší míře pěstujeme druhy, o které mají lidé největší zájem,“ řekla.

Manželé Pipkovi zdědili statek na Havlíčkobordksu po prarodičích. Dýně pěstují osmým rokem. „Nechali jsme se inspirovat v zahraničí. Dýně jsou tam daleko populárnější než v Čechách, tady všichni znali jen dýňový kompot,“ uvedl Pipek.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky dýně, statek, Kraj Vysočina, okres Havlíčkův Brod, Halloween, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Také na Vysočině hodnotí letošní rok pěstitelé dýní jako jeden z nejlepších | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.