Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Počasí bude proměnlivé. Meteorologové varují před závějemi a silným větrem

Česko čeká v tomto týdnu proměnlivé a rozmanité počasí se značnými výkyvy teplot. Dnes nás mohl potrápit silný vítr, sněžit má nejen na horách. Až do úterního rána trvá výstraha meteorologů, podle kterých hrozí v okresech podél hranic tvorba sněhových jazyků a závějí. Zbytek pracovního týdne má být až 11 stupňů Celsia, o víkendu se ale zase ochladí.

Sněhové přeháňky se dnes měly objevovat v polohách nad 300 metrů nad mořem, níže budou smíšené. Na horách se čekají srážky vydatnější, napadnout tam může dalších 15 centimetrů sněhu. Kvůli kombinaci nového sněhu a větru se mohou vytvářet od vyšších poloh sněhové jazyky a závěje. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí pro Vimperk, Prachatice, Český Krumlov, Kaplici a Trhové Sviny od dnešní 11. hodiny dopoledne do zítřejší osmé ráno.

Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od dvou do šesti stupňů nad nulou, v 1000 metrech klesnou na minus tři. V úterý čekají meteorologové spíše déšť, maximální teploty budou přes den kolem osmi stupňů, uprostřed týdne dosáhnou spíše jarních hodnot, mrznout nebude ve středu a čtvrtek ani v noci a k ránu.

„Ve středu se začne výrazně oteplovat a teplé počasí bude pokračovat i ve čtvrtek. Ranní teploty budou většinou nad nulou, odpolední teploty vystoupí na sedm až 11 stupňů Celsia," uvedli meteorologové. Za studenou frontou, která přejde přes Česko v pátek, se zase výrazně ochladí. Tlaková výše přinese slunečné, ale mrazivé počasí. Ranní teploty budou o víkendu klesat na minus jeden až minus šest stupňů Celsia, odpolední pak většinou vystoupí do pěti stupňů nad nulou.

Do dnešních 18:00 platí výstraha před vysokou sněhovou pokrývkou s vysokým stupněm nebezpečí, a to pro regiony od 800 metrů nad mořem v Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Libereckém, Královéhradeckém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Na některých dalších níže položených místech platí varování s nízkým stupněm nebezpečí. Neustane ani silný vítr, který může mít v nárazech rychlost až 70 kilometrů v hodině. Můžou se tvořit zrádné sněhové jazyky, na horách závěje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Sonyuser/ pixabay.com

Štítky počasí, meteorologové, předpověď, vichřice, Česko, stupeň Celsia, Český Krumlov, Vimperk, Prachatice, Trhové Sviny, Kaplice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počasí bude proměnlivé. Meteorologové varují před závějemi a silným větrem | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.