Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zoo Jihlava má první letošní mládě, narodila se vzácná velemyš obrovská

V Zoologické zahradě Jihlava máme důvod k radosti. Prvním mládětem nového roku se v jihlavské zoo stala velemyš největší, vzácný a tajemný hlodavec z Filipín.

V pondělí 3. ledna 2022 chovatelé drobných savců zjistili, že se v ubikaci velemyší největších (Phloeomys cumingi) nachází čerstvě narozené mládě. To je zatím velice malé a matka ho úzkostlivě střeží v porodní budce. „Jde zatím o druhé narozené mládě tohoto druhu v naší zoo," informuje v tiskově zprávě mluvčí zoo Martin Maláč.

Velemyš největší je společně s velemyší obláčkovou (Phloeomys pallidus) největším myšovitým hlodavcem na světě. „Velemyši obláčkové chováme v Jihlavě od roku 2008 a máme jednu z největších chovných skupin v rámci zoologických zahrad na světě," doplňuje Maláč. Velemyši největší v Jihlavě v chovu od roku 2016, ale teprve v roce 2020 se podařilo odchovat první mládě. 

Včetně ocasu měří velemyš největší až 90 cm na délku a dosahuje hmotnosti kolem 2 kg. Oba dva druhy velemyší žijí endemicky pouze na filipínském ostrově Luzon v jihovýchodní Asii. Jsou to zvířata aktivní v noci. Žijí na stromech a keřích, po kterých sice pomalu, ale dobře a obratně šplhají. Při tom si pomáhají částečně chápavým ocasem. Živí se listy, kůrou a plody rostlin. V rámci myšovitých hlodavců jsou zvláštní i tím, že samice rodí pouze jedno jediné mládě, které je již osrstěné.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Praha | Zdroj Zoo Jihlava

Štítky velemyš obrovská, Zoo Jihlava, Zoologická zahrada Jihlava, hlodavci, Filipíny, Jihlava, Jihovýchodní Asie, Luzon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo Jihlava má první letošní mládě, narodila se vzácná velemyš obrovská | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.