Aktuálně

Změna stání u jihlavského gymnázia a více míst. Řidiči tam ode dneška parkují podélně více...

Horácké divadlo v Jihlavě plánuje svou vlastní letní scénu. Bude se tam hrát a koncertovat až pro 200 lidí více...

Beranovi chybělo dvě a půl minuty, aby vynuloval Berany. Přesto Dukla slaví výhru a je blízko titulu více...

Krádeže pohonných hmot na Žďársku: Policie hledá muže v netypických pracovních kalhotách. Neznáte ho? více...

DRBNA HISTORIČKA: Crk vody do domu stál celé jmění. Jihlavští konšelé neradi povolovali vodovod měšťanům více...

Průměrná cena poledních menu průměrně stoupla o 5 procent, nejvíce však na Vysočině

Autoři | Foto stobklub.cz | Zdroj menicka.cz

Průměrná cena poledních meníček je stále na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve výši 6,3 Kč, což odpovídá pětiprocentnímu nárůstu. Nejvíce obědy zdražily na Vysočině, a to o celých 10 Kč.

Průměrně ceny obědů setrvale stoupají několik let po sobě, například loni byl meziroční nárůst o 6,3 Kč (+5,3%), o rok dříve o 6,7 Kč (+5,9 %).

Ze sledovaných metrik vychází, že nejlevněji se naobědváte v Karlovarském kraji 109,6 Kč (meziroční změna +1,8 %). Druhý v pořadí je Ústecký kraj 120,5 Kč (meziroční změna +3,8 %). Karlovarský kraj si dlouhodobě drží pozici, kde se zákazník naobědvá nejlevněji. Navíc dochází k prohlubování cenového rozdílu vůči ostatním krajům, který čas jen umocňuje.

Prvenství opět uhájila Praha (Praha 1 – Praha 10). Zde budou muset strávníci sáhnout do své kapsy nejhlouběji (134,1 Kč). Druhý nejdražší oběd lze absolvovat v Královehradeckém kraji (130,6 Kč). Třetím v pořadí je Pardubický kraj (129,4 Kč).

Nejvyšší meziroční změna byla zaznamenána na Vysočině (+10,1 Kč), což odpovídá nárůstu 8,0 %. Tak jako v minulém roce, i letos je překvapením Praha, kde je meziroční navýšení cen pod celorepublikovým průměrem (+5,2 Kč), tj. 3,9 %. Za zmínku stojí taktéž srovnání měst! Jednoznačně nejdražší oběd lze očekávat v Hradci Králové (136 kč). Na děleném druhém místě nalezneme Prahu a Olomouc (134,1 Kč)! Třetí pozici okupují České Budějovice (130 Kč).

„V meziročním srovnání hodnoty nevykazují žádné extrémní výkyvy. Čísla prakticky kopíruji růst cenové hladiny let minulých. Byť se restaurace musely vypořádat s komplikovaným obdobím plným nejistoty, úbytkem personálu, zdražováním veškerých vstupů - nepřenesly tyto okolnosti do důsledku na svého zákazníka, protože i o něj se v letošním roce muselo bojovat,“ uvedl spoluzakladatel portálu menicka.cz Jakub Lukáš.

 „V minulém roce jsme predikovali, že se situace v roce 2021 stabilizuje, avšak bohužel, představa byla iluzorní. Nepřestáváme být optimisty a věříme, že rok 2022 se překlopí do normálu,“ doplnil za menicka.cz Jakub Lukáš.

Tak vyplývá  z analýzy obědového serveru menicka.cz. Ten ve svém pravidelném bilancování zohlednil svou databázi - téměř 6 tisíc gastronomických provozoven napříč Českou republikou.

Ohodnoť článek

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky polední menu, cena, růst, Vysočina, Kraj Vysočina, Praha, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Česko, Královéhradecký kraj

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.