Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Bílé Vánoce? Až do čtvrtka bude zima, na Štědrý den přijde obleva

Až do čtvrtka by u nás mělo panovat zimní počasí. To se ale změní v pátek na Štědrý den, kdy se oteplí a v nížinách sníh roztaje. Na vánoční svátky pak teploty budou nad nulou. Výraznější návrat zimy meteorologové předpovídají až na leden.

Příští dny budou ale ještě zimní, teploty v noci na čtvrtek mají spadnout až k minu deseti, i ve čtvrtek se má ještě objevit sněžení. Sníh ale v nižších polohách přes Vánoce nevydrží. V noci na pátek ještě bude mrznout, na Štědrý den už ale může být až sedm stupňů. V sobotu a v neděli bude pršet i na horách. Po svátcích se pak začne opět pomalu ochlazovat.

Čtyři týdny budou podle výhledu ČHMÚ jako celek teplotně průměrné. „Relativně nejteplejším týdnem bude podle průměrné teploty první předpovědní týden (od 20. prosince) a nejchladnějším by měl být poslední předpovědní týden (od 10. ledna)," uvedli meteorologové. V posledním týdnu očekávají průměr maximálních denních teplot těsně nad nulou, nejnižší noční teploty se v týdenním průměru budou blížit minus šesti stupňům Celsia.

Průměrné by měly být následující čtyři týdny také srážkově. „Nejvíce srážek očekáváme ve třetím předpovědním týdnu (od 3. ledna), ale i tak by celkový úhrn srážek neměl podle předpovědi přesáhnout hranice běžných hodnot pro danou roční dobu," píše se ve výhledu. Vzhledem k celkovému ochlazování ČHMÚ předpokládá postupné zvyšování souvislé sněhové pokrývky na horách, v nižších polohách se sníh udrží pravděpodobně jen na kratší dobu.

Pro období od 20. prosince do 16. ledna je průměrný úhrn srážek 42 milimetrů. Dlouhodobá průměrná teplota v Česku v tomto období je minus 0,6 stupně Celsia. Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky bílé Vánoce, počasí, předpověď, Vánoce, sníh, Štědrý den, Český hydrometeorologický ústav, zima, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bílé Vánoce? Až do čtvrtka bude zima, na Štědrý den přijde obleva | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.