Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Živý versus umělý: Jaký stromek je pro přírodu menší zlo?

Zatímco v minulém století se řešilo hlavně dilema živý – nebo umělý, v posledních letech přibyla ještě třetí varianta. Vypůjčený. Zejména mladí lidé se snaží myslet na přírodu a volí co nejekologičtější variantu.

Aby měl zhruba dva metry, musí vánoční strom růst přibližně deset let, některé druhy až patnáct let. Poté nám pár dnů dělají radost o Vánocích, aby po svátcích skončily na skládce nebo ve spalovně. Použité vánoční stromky nelze využít ani jako potrava pro zvířata – kvůli možným zapomenutým háčkům a ozdobám, které by zvířata zranily.   

Příliš šetrný k přírodě ale není ani umělý strom. Do Česka se většinou dovážejí přes půl světa a jsou vyrobené z PVC, které nejde recyklovat. Aby se umělý stromek vyrovnal zanechanou uhlíkovou stopou tomu živému, musí se používat minimálně deset let.

Řešením může být stromek půjčený. Čím dál více mladých rodin se snaží být šetrnější k přírodě a na to reaguje i nabídka vánočních stromků. V půjčovnách si stromeček můžete vybrat, na Vánoce „pronajmout“ a po Vánocích zase vrátit. Tuto možnost využívá i Jana Bitalová, pro kterou půjčovna vánočních stromků není žádnou novinkou.

„Už před třemi lety jsme přemýšleli, jak to u dělat, aby po námi oslavených Vánocích nezůstal uříznutý stromeček u popelnic. Uvažovali jsme, že si pořídíme umělý, jenže když jsme si načetli pár informací, ukázalo se, že jeho výroba zanechává takovou ekologickou stopu, že by se vlastně v tomto ohledu vyplatil až za mnoho let. Zkusili jsme koupit živý stromek a měli ho v květináči, ale bohužel po zasazení na chalupě zahynul,“ vypráví s dodává, že se stromkem zřejmě neuměli správně zacházet, nebo s ním bylo špatně manipulováno už před prodejem.

„Vloni jsme přišli na jinou variantu, a to na stromek z půjčovny. Ta zajistí rozvoz i vyzvednutí, finančně vyjde jen o maličko víc, než když koupíte uříznutý stromek, a hlavně víte, že před i po Vánocích o něj bude dobře postaráno, protože se vrátí na rodinnou farmu,“ říká Jana.

Půjčovny stromky rozvážejí těsně před Vánocemi a vyzvedávají zpět po Silvestru. Živý stromek totiž déle jak čtrnáct dnů v teplém obýváku nevydrží. Vybrat si můžete borovici, smrk i jedli. Cena za službu se pohybuje kolem tisícikoruny.

Vypůjčit si ale můžete i umělý stromeček. A dokonce i profesionálně ozdobený. To může být řešení pro ty, kteří chtějí mít Vánoce každý rok v novém nebo pro firmy, které nemají čas se výzdobou příliš zabývat.

Některé půjčovny nabízejí kromě stromků i pronájem vánočních ozdob a dekorací, což může být řešením pro malé domácnosti, které mají problém s úložnými prostory. Většinou se ale jedná o ručně vyráběné ozdoby a jen půjčovné vyjde výrazněji dráž než nákup ozdob v obchodním řetězci.  

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Vlastimila Svobody

Štítky vánoční strom, umělý, živý, půjčovna, ekologie, příroda, Vánoce, vánoční stromek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Živý versus umělý: Jaký stromek je pro přírodu menší zlo? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.