Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Jihlavě vyroste více než tisíc družstevních bytů, stavět se začne v roce 2023

Jihlava chce spoluprací s developery v nejbližších letech podpořit stavbu stovek nových bytů, například v lokalitě Handlovy Dvory. Záměry se týkají družstevního bydlení, mělo být pro obyvatele dostupnější než komerční byty. Město v posledních třech letech vytipovalo plochy pro nové domy, nechalo zpracovat studie a projekty a má i zajímavé nabídky od privátního sektoru, který chce do projektů investovat.

Stavět by se podle náměstka jihlavské primátorky Víta Zemana (Žijeme Jihlavou!) mohlo začít okolo roku 2023. "Poslední, co nás čeká v příštím roce a beru to jako nejdůležitější díl naší práce, je připravit spolupráci s developmentem, který zde zrealizuje zhruba 1200 bytů družstevní formy," řekl náměstek. Dodal, že tím, že se bude stavět na městských pozemcích, získá Jihlava také desítky bytů do svého vlastnictví.

V jednapadesátitisícovém krajském městě podle náměstka chybí byty, stejně jako jinde v Česku. Prodávané byty si podle něj většinou zase kupují Jihlavané. "Jen 20 procent je těch, kteří přicházejí z okolních obcí," doplnil Zeman.

Radnice podle Zemana intenzivně připravuje na zastavění lokalitu Handlovy Dvory, kde by měly vyrůst domy se stovkami bytů. Počítá se tam i s drobnými obchody, službami, komunitními zahradami, parkovacími objekty a zastávkou MHD. Jde o rozlehlé území blízko obchodního domu Tesco, mezi ulicemi Brněnská a Kosovská. Podle studie na webu města by v této lokalitě mohlo bydlet asi 2 800 lidí.

Zeman předpokládá, že zaplnění Handlových Dvorů potrvá sedm nebo osm let. „Klíčovým vlastníkem pozemků v této lokalitě je vedle města firma S.O.K., která tam už domy staví. Místa pro stavbu družstevních bytů jsou i na některých jiných místech Jihlavy,“ dodal náměstek.

V Kraji Vysočina bylo podle Českého statistického úřadu letos od ledna do konce září dokončených 1 285 bytů, o čtvrtinu víc než ve stejné době před rokem. Nejvíc bytů, 349, předali letos do konce září stavbaři v okrese Jihlava. Firmy na Jihlavsku podle Úřadu práce ČR měly minulý měsíc 3 600 volných pracovních míst.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto regionplzen.cz

Štítky ČR, reality, správa, byty, Jihlava, dům, Česko, Tesco, Český statistický úřad, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě vyroste více než tisíc družstevních bytů, stavět se začne v roce 2023 | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.