Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vše vlastně odstartovala moje první vánoční píseň Nejhezčí svátky, říká zpívající hasič z Telče Jurič Pařil

Skládá hudbu, hraje na kytaru, zpívá, má kapelu, pracuje se dřevem, pěstuje bonsaje. Kromě toho je profesionálním hasičem na stanici v Telči. A to ještě není všechno. Říkáte si, že je nemožné toto všechno stíhat? Možné to opravdu je. Důkazem je Jiří Pařil alias Jurič Pařil, který bydlí v Telči a už několik let je mezi mnohými fanoušky známý jako zpívající hasič. S Jirkou jsme si povídali nejen o Vánocích, které tu budou už za 10 dní.

Na začátek mi pověz, jak se máš? Co je u tebe nového?
Opět tu jsou Vánoce. Nejkrásnější svátky v roce, prostě je miluji (úsměv). A vlastně všechno, co k Vánocům patří.

A co je nového, co se hudby týče? Můžeš nějak shrnout, co se ti v tomto roce povedlo? Nový klip? Píseň? Nějaká pěkná akce, která mohla proběhnout?
Letošní rok nebyl tak produktivní jako loňský, o to víc šly do světa písně s větší hloubkou a posláním. Složil jsem tři nové songy, z toho jeden vánoční. Napsal jsem hymnu všem řidičům kamionů. Na ni jsme natočili originální neobvyklý videoklip natáčený za jízdy na návěsu kamionu. Dále vznikla hudební balada na počest všem padlým hrdinům, kteří se podíleli na válečné parašutistické operaci „Out distance" neboli atentát na zastupujícího říšského protektora Heydricha.

Vánoční píseň s názvem Vánoční tajemství se mým fanouškům líbí. Jsem rád, že moje písně začínají hlouběji pronikat do hudebních platforem a získávám si tímto i mladší fanoušky. Těšil jsem se na akci rozsvěcování vánočního stromečku, která měla proběhnout na Náměstí Zachariáše z Hradce v Telči, ale opět kvůli vládním opatřením byla zrušena.

To tě muselo asi hodně mrzet…
Bylo mi to moc líto. Byl jsem docela naštvaný. Měl jsem zde zazpívat své čtyři vánoční písně.

Vím, že jsi byl letos vybraný, abys zazpíval státní hymnu, během oslav výročí založení hasičské stanice v Moravských Budějovicích. Byla to pro tebe pocta?
Ano. Mojí velkou zálibou je zpívání státní hymny. Vždy je to pro mě obrovská čest zpívat naši hymnu.

Kolikrát už jsi takto zpíval?
Státní hymnu zpívám každý rok na hasičské soutěži na stanici Telče, dále jsem si ji kdysi střihnul při hokejovém zápasu na zimním stadionu v Telči.

Pojďme se ještě vrátit k Vánocům. Zmínil jsi svůj nový vánoční song. Kolik jich vlastně už máš? Všimla jsem si, že proběhla anketa o tvoji nejoblíbenější vánoční píseň. Která vyhrála?
Dráze sólového hudebníka se věnuji od roku 2018, takže letos tomu jsou 4 roky = 4 vánoční písně. Dá se říci, že moje první vánoční píseň Nejhezčí svátky to celé odstartovala...

Na svém facebookovém profilu jsem zveřejnil anketu o divácky nejoblíbenější vánoční píseň z mojí produkce. Myslel jsem si, že vyhraje suverénně ta první - Nejhezčí svátky, ale kupodivu tak tomu nebylo. Z této ankety vyšlo, že se lidem líbí opravdu všechny, což je pěkné

Zpíváš ještě i s kapelou? Pokud ano, jak často teď v covidové době zkoušíte?
Konečná a finální podoba kapely vznikla v roce 2020. Bohužel kvůli covidovým opatřením koncerty nebyly, tak jsme s kapelou ani nezkoušeli, ale spíš pracovali na novém hudebním materiálu.

Letošní zimu s kapelou začínáme zkoušet a moc se na to už těšíme. Zkoušky měly už dávno probíhat, ale naše svůdná kytaristka Niki měla covid karanténu, tak se nám to zase celé posunulo.

Jiří Pařil
Už patnáct let je profesionálním hasičem. K nim totiž tíhnul už od mala. Podobně to má i s hudbou, které se věnuje taky řadu let. Je zpěvákem, textařem a zároveň hudebním skladatelem. Během posledních deseti let složil více než 50 písní.

Tak bude nové cédéčko?
Nové CD neplánuji a myslím si, že už ani nevznikne. Bohužel doba CD nosičů už je pryč. Spousta lidí mi řekla, že si moji hudbu raději pustí na YouTube či na různých platformách.

Takže žádné nové album, ale jen jednotlivé písně, co budeš přidávat na nejrůznější platformy?
Ano, půjde o jednotlivé písně, které se budu snažit nabízet editorům k zařazení do hudebních playlistů. Toto je hudba budoucnosti. Abych to vysvětlil, hudební playlisty na platformách jsou to samé jako například celoplošné rádio. Posluchač si pustí playlist, který vytvořil člověk (editor) o například 50 písních. A díky tomu získávám nové posluchače.

Díky mým vánočním písním, které se nachází na „Vánočních playlistech Spotify", mi počet posluchačů během měsíce vzrostl na 20 tisíc, což je pro mě nový velký úspěch.

CD je bohužel nyní prodělečná záležitost. Já hudbu nedělám pro peníze, ale pokud vytvořím tisíc nosičů, tak bych si představoval, že se tato investice navrátí. Bohužel tomu tak v současné době není. Potom nezbývají finance na tvorbu nových písní, bohužel je to jednoduchá matematika.

Z toho tedy plyne, že je dnes čím dál těžší se mezi konkurencí prosadit?
Hodně času trávím i propagací své hudby a svého portfolia. Poněvadž mám vystudovanou ekonomickou školu, tak dost čerpán z oboru marketing, který mě velice bavil.

Tak ono to jde asi ruku v ruce s tím, že hudebníků, těch talentovaných i méně nadaných, je v době internetu a sociálních sítí hodně... Tak se člověk díky tomuto může posunout a zviditelnit. To k dnešním hudebníkům určitě patří, že? Mám na mysli hodně času věnovaného nejen samotné tvorbě, ale pak i propagaci a hledat nové, modernější nástroje...
Ano, internet je dnes plný kvalitní i bohužel nekvalitní hudby. Autor nebo hudební producent se snaží svoji hudbu nabídnout, zviditelnit, přistrčit posluchačům. Zkrátka zkouším svoji hudbu dostat mezi lidi všemi možnými způsoby. Cestou sociálních sítí, cestou anket, soutěží, rozesíláním nabídek rádiím... Bohužel je to strašně otravná a časově náročná záležitost. Snažím se zacílit i na mladší generace, a proto dost často poslouchám i jiné známé autory a dělám si jakýsi rozbor hitů, které dnes letí, a snažím se pochopit dnešní populární hudební scénu. Jinak řečeno – inspiruji se.

To mi nahrálo na další otázku. Kde bereš inspiraci na vlastní autorskou tvorbu? Je to třeba i v práci?
Inspiraci? Dá se říci, že celý den si broukám melodie. Ty zajímavé si okamžitě zaznamenávám do telefonu a dále na nich pracuji. Co se týče psaní textů, snažím se, aby píseň měla poslání či aby posluchače donutila k zamyšlení. Snažím se o melodické písně s chytlavými zpěvnými refrény.

A jakou svoji písničku zpíváš úplně nejraději?
Já svoje písničky běžně nezpívám. Ale moje srdeční záležitost je píseň „Hasiči". Tu rád zpívám s kytarou. Dokonce hasiči ze stanice z Jemnice si tuto píseň, dle slov velitele stanice, pouští při předání směny. Pro mě velká pocta (úsměv).

Dobře, tak otázka měla znít spíš: Jakou máš nejraději? Která je prostě tvoje srdcovka?
Tak to asi píseň Nejhezčí svátky. „Zpívej a raduj se s námi...“

Od Vánoc se posuneme o pár měsíců dopředu. Už máte jako kapela, nebo ty sám, nějaké plány na léto? Je mi jasné, že nikdo neví, co bude, co bude povoleno, co bude zakázáno. Když by ale bylo všechno v pohodě?
Chtěli bychom odehrát pár koncertů. Rozesíláme nabídky hudební produkce a čekáme, jestli nás někdo osloví s nabídkou. Rádi bychom si už live zahráli a předvedli, co umíme a čím žijeme. Kdoví, co bude…

A ještě otázka na závěr - co kromě hudby tě baví? U čeho kromě hraní odpočíváš?
U mě vede aktivní odpočinek, jako práce se dřevem, vyrábím dřevěné schodiště, pergoly, kuchyně atd. Dále rád kondičně posiluji, pěstuji bonsaje, chovám kamerunské ovce a miluji sex. Mnoho lidi se diví, jak to všechno stíhám (smích). Ještě jsem hodně četl a dělal požární sport. To už moc teď moc nedělám. Když mám chvilku, tak se naplno věnuji i svým dětem Filípkovi a Barunce.


Děkuji všem fanouškům za přízeň a přeji hezké Vánoce plné pohody. Váš Jurič

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Juriče Pařila

Štítky Jurič Pařil, hasič, zpěvák, hudba, Vánoce, Telč, rozhovor, hudební skupina, svátek, národní hymna, anketa, Reinhard Heydrich, Operace Out Distance, kytara, YouTube, dřevo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vše vlastně odstartovala moje první vánoční píseň Nejhezčí svátky, říká zpívající hasič z Telče Jurič Pařil | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.