Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlava se na konci roku dozví, zda od státu dostane dotaci na novou arénu. Rozlučka se starým stadionem bude na jaře

Jihlava chce mít na přelomu ledna a února příštího roku připravenou dokumentaci pro výběr zhotovitele nové víceúčelové arény, aby mohla začít v soutěži vybírat dodavatele zakázky. Půlmiliardovou dotaci na arénu s předpokládanými náklady okolo 1,4 miliardy korun už Jihlavě letos slíbil kraj. Na výsledek žádosti o příspěvek od Národní sportovní agentury zatím krajské město čeká.

"Opakovaně jsme se tázali Národní sportovní agentury, kdy očekává, že by nás mohla seznámit s výsledky hodnocení dotací na nadregionální projekty," řekl na dnešní tiskové konferenci David Beke, radní města za ODS a manažer výstavby arény. Uvedl, že město dostalo informaci, že agentura posouvá termín na na konec letoška a zcela nevyloučila ani jeho další posun. Podotkl, že částka pro město od agentury může být různá, nejvýše to však bude 300 milionů korun.

Novou arénu chce město postavit místo CZ LOKO Arény (bývalého Horáckého zimního stadionu). Teď ještě zvažuje to, jestli by měli demolici starého stadionu udělat stejní stavbaři, kteří pak budou stavět arénu nebo jestli bude samostatné výběrové řízení na bourání stadionu. Městu patří stadion i hokejový klub Dukla, který tam hraje své domácí zápasy. Radní uvedl, že město se během přípravy snažilo různými úpravami projekt zlevnit, i vzhledem k rostoucím cenám na stavebním trhu.

Hokejový klub na stadionu skončí příští rok 30. dubna. K tomuto datu tam chystá velkou rozlučkovou akci. "Už kontaktuji bývalé legendy Dukly," řekl jednatel HC Dukla Bedřich Ščerban.

Horácký zimní stadion byl postaven v roce 1955 jako otevřené kluziště, zastřešení má od roku 1968. Nová multifunkční aréna by měla kromě hokeje a dalších sportovních utkání umožnit pořádání kulturních akcí. Město by mělo na stavbu arény dát 600 milionů.

Radní Beke dnes s jednatelem hokejového klubu informovali novináře o své cestě do finského města Tampere, kde teď byla otevřena podobná víceúčelová aréna. Beke mimo jiné uvedl, že podobně jako v Jihlavě je i tam aréna v centru, parkovací místa jsou v docházkové vzdálenosti pět až deset minut. O stavbě za městem podle něj Finové neuvažovali. Na jihlavské radnici se dřív o možnosti postavit arénu na okraji Jihlavy vedly debaty.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HC Dukla Jihlava

Štítky ČR, správa, stavby, sporty, Jihlava, AUDIO, HC Dukla Jihlava, dotace, klub ledního hokeje, Národní sportovní agentura, ODS, Bedřich Ščerban

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava se na konci roku dozví, zda od státu dostane dotaci na novou arénu. Rozlučka se starým stadionem bude na jaře | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.