Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jsou vládní opatření ohledně vánočních trhů smysluplná? Měla Jihlava akci přejmenovat?

Jako blesk z čistého nebe přišla vládní opatření, která mj. prakticky znemožnila adventní jarmark, minimálně v podobě, jak ho plánovalo město Jihlava. Jsou tato nařízení opodstatněná? Měla Jihlava trhy přejmenovat, aby se mohly konat? Odpovídali městští zastupitelé.

Redakční dotaz: Považujete razanci těchto opatření ve vztahu k vánočním trhům za smysluplná? Byli byste pro variantu, aby Jihlava své trhy přejmenovala po vzoru jiných měst tak, aby mohly proběhnout? (řemeslné, farmářské, atd.)

Eva Decroix (ODS) 

Ne, zavření trhů není smysluplné. Je to arogantní výkon moci. Již několik týdnů před přijetím rozhodnutí bylo více než pravděpodobné, jak se bude křivka vývoje onemocnění vyvíjet. Skutečnost, že rozhodnutí bylo přijato v den, kdy všechny trhy byly již nainstalované je projev toho, že vládě Andreje Babiše na určitých skupinách nezáleží. V tomto případě byli hozeni přes palubu podnikatelé, kteří byli připraveni o živobytí, ale také obce, které vynaložily nemalé úsilí a finance na instalaci trhů. Tomuto bylo možné snadno předejít včasným rozhodnutím. Jakákoliv výmluva v tomto smyslu je falešná. Po roce trvání epidemie stále řeší vláda situaci zmatkovitě a chaoticky. Slova pana ministra o kompenzacích jsou poté stejně falešná, neb předně obce nedostanou nic a jejich rozpočty jsou již takto napjaté a podnikatelé dostanou pouze částečnou náhradu nákladů. O jejich zisku, tedy prostředcích na jejich obživu se nehovoří. Na úkor přijde znovu a zbytečně již teď vydrancovaná státní pokladna.

Martin Hyský (ČSSD) 

Úplně jsem nepochopil smysl uzavření vánočních trhů, byť chápu, že je nutné omezovat kontakty mezi lidmi. Vánoční trhy však nejsou jedinými místy, kde se lidé potkávají. Chybí uvěřitelné zdůvodnění. Každopádně jsem však proti tomu, aby se trhy přejmenovávaly a jelo se vesele dál. To je velmi špatný signál veřejnosti a příklad k nedodržování pravidel do budoucna.

Tomáš Havlík (SPD) 

Od počátku za SPD považujeme rušení vánočních trhů i v Jihlavě za diskriminační. Proto, že ve stejném pojetí by musely zavřít všechny obchodní domy, restaurace atd. Jihlavský nápad, na to, aby se trhovci přesunuli do kamenných obchodů, je prakticky nepochopitelná hloupost. Přejmenování vánočních trhů, na farmářské trhy, je takový český vynález ve stylu švejkovin. V právu platí, že právní normy se mají dodržovat. My považujeme platné vládní nařízení za špatné, jak k občanům, tak k vánoční pohodě celkově a zejména k živnostníkům.


Poznámka: Odpovědi byly seřazeny chronologicky od nejdřívější po nejpozdější. Další oslovení městští zastupitelé Libor Kuchyňa (Fórum Jihlava), Vít Zeman (ŽiJ!), Josef Kodet (KDU-ČSL) a Magdaléna Skořepová (ANO) na dotaz redakce do publikace článku neodpověděli. Božena Kremláčková (KSČM) sice zareagovala, ale bez relevantní odpovědi.

Ohodnoť článek

Foto vanocnisen.cz

Štítky politická korida, Jihlava, vánoční trhy, vládní opatření, Eva Decroix, ODS, Svoboda a přímá demokracie, Andrej Babiš, Božena Kremláčková, Martin Hyský, ČSSD, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jsou vládní opatření ohledně vánočních trhů smysluplná? Měla Jihlava akci přejmenovat? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.