Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Aktuální covidovou situaci v Kraji Vysočina komentuje Vladimír Novotný, náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví

PR článek

Ve třech krajských nemocnicích na Vysočině musí už od listopadu na odděleních COVID JIP vypomáhat armáda. Nemocniciím v Jihlavě i Havlíčkůvě Brodu byla pomoc prodloužena. O víkendu Armáda potvrdila prodloužení výpomoci i v Nemocnici Třebíč. V nemocnicích je s diagnózou COVID hospitalizováno 345 osob (údaj k 6. 12. 2021). Aktuální nákazovou situaci na Vysočině komentuje náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

Kde na Vysočině je v současné době nákazová situace nejhorší?
Čísla říkají, že nejvíce nakažených je na Vysočině v okrese Žďár nad Sázavou, druhým okresem, kde rychle nemocných s COVID-19 přibývá je okres Jihlava. Denní statistiky jsou jak na houpačce. Jsou dny, kdy testy odhalí 184 nakažených, jako v neděli 5. prosince. A pak jsou dny, kdy nám sloupec pozitivních vyráží ven z tabulky jako například 3. prosince, kdy laboratoře na Vysočině potvrdily 1346 nově pozitivních. Faktem je, že nejvíce nových případů se nám generuje ve školách.

Jaký dopad mají tato čísla do obsazenosti covidových oddělení krajských nemocnic?
V pondělí 6. prosince ráno bylo v pěti krajských nemocnicích hospitalizováno 345 pacientů COVID pozitivních, z toho o 24 osob ve velmi vážném stavu se starají zdravotnické týmy na JIP a 32 osob je odkázáno na umělou plicní ventilaci.

Už v listopadu nemocnice požádaly o výpomoc Armádu ČR, jak dlouho bude k dispozici?
Dvojčlenné týmy jsou až do 20. prosince k dispozici v odběrových stanech Nemocnice Jihlava a Havlíčkův Brod, posílené šestičlenné týmy vypomáhají na covidových odděleních Nemocnice Jihlava, Havlíčkův Brod a až do Vánoc bude výpomoc čtyř členného armádního týmu využívat i JIP Nemocnice Třebíč. Na všech pracovištích armáda svou asistenci už prodloužila. Uvidíme, jak se situace bude vyvíjet.

Kdy se dá konečně očekávat zlepšení situace?
Bohužel, neumím věštit. Moc bych si přál, aby se křivka nových případů a hlavně křivka nárůstu hospitalizovaných s COVID-19 zlomila už včera. Jeden den se těšíme z toho, že nám celkový počet hospitalizovaných o jednotky případů klesl, druhý den nám čísla závratně vyskočí. Radost nemáme z rostoucích počtů hospitalizovaných s vysoce náročnou péčí na JIP a umělé plicní ventilaci. V těchto případech čísla bohužel neklesají, naopak stále rostou. Na JIP a umělé plicní ventilaci jsou teď běžně i neočkovaní čtyřicátníci, kteří by možná s očkováním měli mírnější průběh nemoci. Stále platí, že hospitalizováno je téměř 65 % osob, které nejsou očkované. Zlom v počtu přibývajících nakažených očkáváme o Vánocích, s 14denním zpožděním by se měla situace začít uklidňovat i v nemocnicích. Závěr roku nevidím ještě příliš optimisticky. Ale rád bych se mýlil.

Jak rychle se nyní na Vysočině očkuje?
Stále patříme k nejproočkovanějším regionům. Plně očkováno je téměř 65 % populace, zvedá se i procento lidí, kteří jsou po prodělání nemoci. Zaznamenáváme, stejně jako ostatní regiony, velký zájem o posilující očkování, stále je velký počet prvoočkovaných. Krajská očkovací centra a ambulance vč. mobilních týmů jsou denně schopna podat až 3 000 dávek vakcíny. Očkují i praktičtí lékaři a pediatři.

Zvažuje Kraj Vysočina, že znovu otevře velká očkovací centra?
Tuto variantu máme stále otevřenou. Prozatím kapacity stačí. Pokud se vrátíme k provozování velkých center, pak pod podmínkou, že budeme mít k dispozici dostatek personálu, který bude moci očkovat. Stále opakuji, že vytěžujeme stejné lidi.

Od minulého týdne opět zasedá krajský krizový štáb. Co se aktuálně řeší?
Už několik týdnů svolávám pravidelně pracovní COVID skupinu složenou z ředitelů krajských nemocnic, složek IZS a zástupců krajské hygienické stanice. Úkolem skupiny je koordinovat nejen péči o COVID hospitalizované, ale i kapacity očkování a testování. Témata se nyní přesunula na úroveň širšího krizového štábu, který už řídí přímo hejtman Kraje Vysočina. Pravidelně jsou rozebírány personální kapacity našich nemocnic a potřeby žádat o spolupráci nebo její prodloužení od Armády, situace v našich domovech pro seniory, školách, ale například i navyšování testovacích kapacit.

Je dostatek testovacích kapacit v regionu?
V tuto chvíli máme k dispozici téměř 4 tisíce testů denně. Nasmlouvali jsme nové kapacity laboratoří. Kromě laboratoří v našich nemocnicích a Státního veterinárního ústavu pomáhají externí laboratoře společností Prevedig, Ifcor, Stání zdravotní ústav Ostrava, Fakultní nemocnice Brno. Jen pro porovnání – disponujeme denní kapacitou, která je o tisíc odběrů vyšší, než tomu bylo ve stejnou dobu loni. S převozem testů do laboratoří nám pomáhá Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina. Na testování se nyní čeká cca 2-5 dní, podle vybraného odběrového místa. Den ze dne se i tato čísla mění. Navíc platí, že PCR test musí osoba podstoupit mezi 5. až 7. dnem od posledního kontaktu s nemocným. Negativní výsledek dřívějšího odběru není respektován.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Kraj Vysočina, Vladimír Novotný, rozhovor, COVID-19, nemocnice, armáda, Havlíčkův Brod, Nemocnice Třebíč, Jihlava, Lékárenský komplex Jihlava, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktuální covidovou situaci v Kraji Vysočina komentuje Vladimír Novotný, náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.