Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jan Břížďala: Vzdělávání je určeno nejen žákům, ale i učitelům

PR článek

Jan Bříďala je ve svých 28 letech nejmladším členem současné krajské vlády na Vysočině. Původním povoláním středoškolský pedagog kývl na nabídku řídit krajské školství. V rámci svěřených kompetencí dohlíží i na rozvoj IT technologií, tedy na oblast v níž Kraj Vysočina celorepublikově exceluje a udává směr.

Kraji Vysočina se opakovaně daří podporovat vybavenost nejen krajských škol z evropských fondů. Co konkrétně se díky evropským dotacím na školách nyní mění?
Mezi aktuálně největší projekty patří ty, díky kterým se nám podaří vybavovat střední průmyslové školy zařízeními průmyslové automatizace Industry 4.0. Pořízená technologie umožňuje modernizovat výuku, reflektovat v ní nejnovější poznatky z průmyslové praxe a současně posílit spolupráci s Vysokou školou polytechnickou v Jihlavě. Kromě průmyslové automatizace pořizujeme další učební pomůcky, moderní technologie a vybavení do přibližně sedmdesátky škol. Současně jsme posbírali podněty z celého regionu na modernizaci vzdělávací infrastruktury středních a vyšších odborných škol za více než 400 milionů korun. Podněty budou seřazeny podle důležitosti a v podobě projektových žádostí předloženy do nejbližší výzvy IROP v rámci přidělené alokace pro Kraj Vysočina.

Jedna strana mince je vzdělávání žáků, druhá je vzdělávání učitelů. Jaká je představa Kraje Vysočina, jako zřizovatele většiny středních škol v regionu, o ideálním vzdělávání pedagogů?
Vnímáme důležitost vzdělávání nejen učitelů, ale také samotných ředitelů škol. U nich je zásadní schopnost vést kolektiv, posilovat týmového ducha a řídit pedagogický proces. Z tohoto důvodu jsme pod hlavičkou krajské organizace Vysočina Education vytvořili regionální leadership akademii pro vedoucí pracovníky ve školství, především pro ředitele a jejich zástupce. Rozhodně však počítáme s podporou dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků, financovat pro ně budeme zahraniční studijní cesty, i stáže u zaměstnavatelů nebo na akademických pracovištích.

Napříč Českou republikou se hledají cesty, jak v žákovském kolektivu nalézt studijní talenty a hlavně jak s nimi pracovat? Má na to Vysočina už svůj recept?
V tuto chvíli velmi výrazně posilujeme v Kraji Vysočina podporu nadaných a talentovaných žáků. Z Fondu Vysočiny nově umožňujeme pořídit učební pomůcky pro talentované žáky v humanitním, přírodovědném, technickém či uměleckém směru. Současně jsme navýšili finanční podporu žáků oceněných v krajské anketě Talent Vysočiny a Cena hejtmana. V neposlední řadě řešíme stipendijní podporu u žáků za úspěchy ve vědomostních, znalostních či sportovních soutěžích. Pro aktivní žáky jsme založili regionální inovační platformu a pořádáme pro ně nově zaměřené soutěže.

Ve své gesci máte v krajské radě i sport. Kolem něj v době pandemie visí mnoho otazníků. Jak bude vypadat např. v příštím roce podpora sportovní infrastruktury?
Pro nás je klíčové mít v regionu dostupnou a kvalitní sportovní infrastrukturu. Navýšili jsme alokaci prostředků ve Fondu Vysočiny na výstavbu a modernizaci sportovišť a nově umožnili také financování kluboven a tábořišť. Současně se zvedla i procentuální podpora a připravujeme jasný plán modernizace sportovní infrastruktury v regionu. Kraj by měl aktivně investovat především do sportovišť ve vazbě na školství či s celokrajským nebo nadregionálním významem.

Tématem číslo jedna v oblasti kybernetické bezpečnosti je především její posilování. Je jasné, že o některých nástrojích není možné konkrétně informovat, ale Vysočina avizovala, že chce na bezpečnost IT čerpat zásadní peníze z evropských fondů. Kdy můžeme čekat nějaké ovoce?
Některá řešení již realizujeme nezávisle na evropských dotacích. Obecně mohu říct, že se jedná o bezpečnostní prvky v souvislosti s ochranou citlivých údajů. To se týká především nemocnic, ale také sociálních zařízení či školství. Na konkrétních řešeních spolupracujeme také s významnými zahraničními partnery, kteří patří mezi špičky v oblasti kybernetické bezpečnosti. Již v příštím kalendářním roce by mělo dojít k nastavení vyšších standardů a procesů zabezpečení dat, která však nemohu z pochopitelných důvodů detailněji specifikovat.

Kraj Vysočina má vysoký počet obcí a je velmi roztříštěný, což s sebou přináší problém nedostatečného internetového připojení v regionu. Jak toto chcete řešit?
V letošním roce jsme podnikli první kroky pro zjednodušení budování optických tras vysokorychlostního internetu. Změnili jsme zřizovací listinu Krajské správy a údržby silnic Vysočiny a umožnili jsme tak při rekonstrukčních pracích na vozovkách pokládat chráničky pro vedení datových kabelů. Provozujeme vlastní krajskou síť Rowanet, kterou poskytujeme veřejným institucím. Naším cílem je využít evropské prostředky také na rozšíření této sítě a vybudovanou infrastrukturu poskytovat také dalším subjektům v regionu.

Ohodnoť článek

Štítky rozhovor, Hana Hajnová, Kraj Vysočina, vzdělávání, školství, Industra, Jihlava, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Břížďala: Vzdělávání je určeno nejen žákům, ale i učitelům | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.