Počasí dnes21 °C, zítra13 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Pietní akt na symbolickém hřbitově na dálnici u Jihlavy připomněl oběti dopravních nehod

Pietní akt na symbolickém hřbitově na 111. kilometru dálnice D1 připomněl dnešní světový den obětí dopravních nehod. Zemřelé při nehodách na nejstarší české dálnici připomínají na tomto památníku na odpočívce u Jihlavy - Pávova dřevěné kříže s počty zemřelých. Na posledním kříži za rok 2020 je uvedeno deset obětí. Pietní místo nechalo nedávno nově upravit Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Letos do konce října si dopravní nehody v Česku vyžádaly přes 380 obětí.

Dnešní vzpomínku vedl jáhen římskokatolické farnosti Havlíčkův Brod Petr Trefil, který je příslušníkem hasičského záchranného sboru kraje. "Rád bych předal takové poselství, že je naděje a že má smysl vzpomínat na ty, kteří tady nejsou a zároveň vybídnout k ohleduplnosti a zodpovědnosti, abychom nikdy žádný lidský život, ať už svůj nebo cizí, nenechali vyhasnout předčasně a naprosto zbytečně," řekl.

"Byla bych ráda, abychom se dnešní den nezaměřovali jen na oběti, ale obrátili se také směrem k rodinám, pro které je tato tragická události vždycky velkým a doživotním zásahem," řekla Veronika Vošická Buráňová, koordinátorka BESIP pro Vysočinu, která pietní akt organizovala.

Památník obětem nehod je u dálniční odpočívky před sjezdem na Jihlavu ve směru na Brno. Otevřený byl v roce 2006. Dobrovolníci tam tehdy do země zatloukli tři desítky dřevěných křížů za tři desetiletí provozu na D1. Každý rok v období kolem Dušiček tam pak přidávali další kříž. Poslední dobou nebylo místo udržované. Podle jednoho ze zástupců obecně prospěšné společnosti i kvůli chystané rekonstrukci odpočívky.

Mluvčí ŘSD Jan Studecký nedávno sdělil, že památník na odpočívce zůstane i po rozšíření tamního parkoviště, které ředitelství připravuje. Symbolický hřbitov a jeho okolí teď pracovníci ředitelství upravili. Místo trávy tam jsou oblázky. Uskutečnila se celková rekonstrukce památníku, nové oplocení, oblázky i nové křížky s počty obětí, uvedl Studecký. Doplnil, že opraven byl i mobiliář v blízkosti památníku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Google Maps

Štítky ČR, nehoda, automobilová, pietní, AUDIO, dopravní nehoda, hřbitov, Jihlava, památník, Ředitelství silnic a dálnic, Dálnice D1, Česko, Pávov, Hasičský záchranný sbor, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pietní akt na symbolickém hřbitově na dálnici u Jihlavy připomněl oběti dopravních nehod | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.