Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Netroufnu si říct, že nebude potřeba čtvrtá dávka, naznačuje kandidát na ministra Válek

Podle kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) není vyloučeno, že bude potřeba i čtvrtá posilující dávka vakcíny proti covidu. Řekl to v rozhovoru pro Blesk. Válek také již několikrát zmínil, že povinné plošné očkování nechce.

„Principiálně tak, jak to teď vypadá, tak bych si netroufnul říct, že nebude potřeba čtvrtá dávka. Myslím, že by bylo velmi neseriózní, kdyby někdo říkal, a také to zatím nikdo neříká, že po třetí dávce ta imunita vydrží tak dlouho, že už žádná další dávka nebude potřeba. Je velmi nekorektní říkat, že třetí dávka a jsem za vodou,“ řekl Vlastimil Válek.

Evropská léková agentura teď doporučuje třetí dávku vakcíny lidem starším 65 let. Podle kandidáta na ministra zdravotnictví je reálné, že později bude doporučena všem. „Postupně se ale tou třetí dávkou budou muset asi naočkovat všichni. Očkování a třetí dávka v každém případě brutálním způsobem chrání proti závažnému průběhu nemoci, snižuje riziko zhruba o sedmdesát procent, že někoho nakazíte,“ dodává Válek.

Kandidát na ministra také opět potvrdil, že povinné plošné očkování nechce. „Povinné očkování strašně rozděluje společnost. To je politický rozměr. Ten odborný důvod je také zřejmý. Tady vlastně neexistuje povinné celoplošné očkování proti jakékoliv jiné choroby u dospělých. To očkování má smysl navíc ve chvíli, kdy je ten virus v plné síle. To znamená, že byste musel co půl roku během dvou měsíců naočkovat 10 milionů lidí. A to je organizačně velmi komplikované,“ doplnil v rozhovoru v Blesk Válek.

Povinné očkování je podle něho komplikované v tom, že je nutné určit, co bude stát dělat s tím, kdo se nenechá očkovat. „Zavřete ho? Vykážete ho ze státu? Ani u povinných očkování u dětí není nikdy stoprocentní úspěšnost, že se nechají všichni naočkovat. Ten stát akceptuje, že jsou různí lidé, kteří odmítnou očkování, a i když pak to dítě onemocní závažným onemocněním, tak ho ten stát, to zdravotnické zařízení léčí, a stejně nevymáhá peníze za léčbu. Nedávno jsme měli jeden takový případ v Brně v dětské nemocnici,“ uzavřel.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto TOP 09

Štítky zdravotnictví, Válek, rozhovor, očkování, Vlastimil Válek, TOP 09, nemoc, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Netroufnu si říct, že nebude potřeba čtvrtá dávka, naznačuje kandidát na ministra Válek | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.