Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dívky cestující načerno v MHD? Jízdenky si při kontrole zakoupily u revizorek, říká ředitel dopravního podniku

Vzbudilo to vzrušené emoce už v samotném voze jihlavské městské hromadné dopravy, následně i na diskuzním fóru v jedné z facebookových skupin. Řeč je o situaci z minulé středy, kdy měly revizorky dopravního podniku za zvláštních okolností prodat jízdenky dvěma pasažérkám, které se v tu chvíli platným jízdním dokladem prokázat nemohly.

Jak se to celé odehrálo? Krátce před třetí hodinou odpolední začaly dvě revizorky na zastávce Chlumova kontrolovat jízdní doklady cestujících v autobuse číslo 12. Vše probíhalo standardně až do chvíle, než přišly na řadu dvě mladé cestující.

„Viděla jsem, jak jedna z revizorek vytahuje dva lístky z kapsy, označuje je a podává je „tajně“ dvěma pasažérkám, které lístek neměly,“ popisuje přítomná cestující. „Já, další paní a dva mladíci jsme se do nich okamžitě pustili, protože my bychom okamžitě dostali pokutu,“ dodává. Odpovědi na místě se však už nedočkali.

Jihlavská Drbna proto zkontaktovala ředitele Dopravního podniku města Jihlava Radima Rovnera s žádostí o vysvětlení celé situace, která se pro mnohé zdála být dost nestandardní. Ve spolupráci s Radovanem Daňkem, tiskovým mluvčím města Jihlavy, je jediným akcionářem dopravního podniku, zformuloval odpovědi na redakční dotazy.

„Jednalo se o dvě děti do 15 let a koupi jízdenek iniciovaly samy revizorky, obě dívky pak za jízdenky po pětikorunách zaplatily,“ vysvětlil Rovner situaci. Dodal, že právě nezletilým do 15 let nelze podle novely zákona č. 192/2021 Sb. občanského zákoníku udělit přirážku k jízdnému (pokud není v doprovodu zákonného zástupce), stejně jako je nelze vyloučit z přepravy. To také stojí ve smluvních a přepravních podmínkách dopravního podniku aktualizovaných k 1. červenci 2021.

Z toho, že zmiňované dívky u sebe neměly platný cestovní doklad, ředitel jihlavského dopravního podniku nadšený není. „Samozřejmě si měly koupit jízdenku v předstihu nebo u řidiče. Podobné situace revizorky řeší citlivě domluvou a učením ke slušnému a zodpovědnému chování, pokud je to nenaučili rodiče,“ povzdychne si. „Toto je podle nás nejvhodnější řešení, i když víme, že některé děti takto jezdí pravidelně a jízdenky bohužel opakovaně nemají,“ mrzí ho.

„Slušní lidé ale za své děti jízdné platí. Všichni cestující, tedy i děti, jsou totiž povinni dodržovat smluvní přepravní podmínky a hradit jízdné,“ upozorňuje na pro naprostou většinu cestujících samozřejmou věc. Pokud to tak není, s vymahatelností u cestujících do 15 let to je, jak je čitelné z řádků výše, horší. „To je spíše dotaz na zákonodárce, jak to s tou novelou občanského zákoníku mysleli,“ krčí Rovner rameny.

Podle ředitele je jihlavská městská hromadná doprava je jedna z nejlépe fungujících v celé republice. „Máme skvělou udržitelnou bezemisní přepravu, která chrání ovzduší ve městě a mělo by být naprosto přirozené a samozřejmé na takovou přepravu přispívat. U kadeřníka nebo na koupališti je také samozřejmé, že se za poskytnuté služby platí,“ ukazuje Radim Rovner na logické srovnání.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto jihlava.cz

Štítky Dopravní podnik města Jihlava, kontrola, jízdenky, dopravní společnost, městská hromadná doprava, jízdné, Jihlava, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojta Suk

Ano, taky mně s..e tahle nesmyslná tolerance nepřizpůsobivých. Ale na obranu dopravního podniku a jejich revizorek (které mimochodem obdivuju, já bych takovou práci dělat nedokázal), novela platí od léta 2021. A jestli se vám to nelíbí, poděkujte naší „skvělý“ vládě a všem sluníčkářům, který pořád našim „nepřizpůsobivým spoluobčanům“ pomáhají na úkor nás všech. Místo toho, aby je naučili pořádně makat a být zodpovědný sami za sebe. Takhle furt budou jen obíhat úřady s nataženou rukou. Nic jinýho nikdy nebudou umět a nikdy si ničeho nebudou vážit, protože vždycky všechno dostanou. Stačí jim jen chvíli řvát na chudáka úřednici.
Já svým dětem časový kupóny platím. Od letoška se podnik pochlapil a je to pro děcka na rok za 730,-. Pokud si to přepočítám na měsíc, je to jen 61 kaček a to je půl krabičky cigaret anebo několik lahváčů. Myslím si, že si to může dovolit opravdu každej. A sorry, platil bych i kdyby to bylo víc. Možná jsem naivní, ale chci, aby z mých dětí vyrostli normální lidi, a ne nepřizpůsobivej šmejd. Pro ty, co říkají, že budou učit děti jezdit na černo - uvědomte si, že vlastně budete učit děti krást. I když vám to tak možná nepřipadá, jízda na černo je taky krádež!!! To už s nima rovnou můžete jít do nějakýho supermarketu a učit je krást rohlíky. Tam přece taky nepřizpůsobivý a bezďáci kradou, ne???

Pondělí, 22. listopadu 2021, 14:31Odpovědět

Jaroslav Hajný

V Mostě úplně normální. Při nástupu předními dveřmi má řidič autobusu povinnost kontrolovat zda si cestující "pípne" kartu. Ovšem v některých případech (a netýká se to jen těch mladších 15ti let) se raději otočí z okna na druhou stranu. Na dotaz proč nekontroluje bezvýhradně všechny vám odpoví že nemá zapotřebí se hádat.

Sobota, 20. listopadu 2021, 19:05Odpovědět

Jirka Sirka

V Olmiku jsem viděl osobně to samé, "černé" cestující maximálně na další zastávce vyhodí. Po mě by šli i formou exekuce....

Sobota, 20. listopadu 2021, 18:53Odpovědět

Janet Jonesová

V Brně všichni Romové gratis, standard který o něčem svědčí.

Sobota, 20. listopadu 2021, 17:21Odpovědět

Lenka Kuchařová

U nás v Brně mohou všichni Romové jezdit v v MHD zcela gratis....

Pátek, 19. listopadu 2021, 20:14Odpovědět

Dívky cestující načerno v MHD? Jízdenky si při kontrole zakoupily u revizorek, říká ředitel dopravního podniku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.