Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dvě stě let od narození Havlíčka Borovského stylově a rekordně: Na brodském náměstí se sešlo 655 lidí s knírem

Na Havlíčkově náměstí v Havlíčkově Brodě se včera sešlo 655 "Havlíčků". Je to nový český rekord v počtu lidí s knírkem na jednom místě. Za "Havlíčky" označili organizátoři lidi s přírodním nebo nalepeným knírem, který nosíval podle dobových vyobrazení spisovatel a novinář Karel Havlíček Borovský, od jehož narození je to právě dnes 200 let.

Akce měla připomenout letošní 200. výročí Havlíčkova narození a byla součástí víkendového setkání příznivců hry geocasching, kterých přijelo na 700.

Na náměstí bylo možné k dnešnímu poledni potkávat s černým knírem pod nosem muže i ženy. Umělý knír mezi účastníky setkání rozdávaly i pracovnice městského turistického centra. Byl připravený v balení společně s obrázkem Karla Havlíčka Borovského a heslem: "O fous blíže Karlu Havlíčkovi...".

Karel Havlíček Borovský je považovaný za zakladatele české žurnalistiky, satiry a literární kritiky. Narodil se 31. října 1821 v Borové (dnes Havlíčkova Borová). Jeho rodiče se později přestěhovali do Německého (Havlíčkova) Brodu. Havlíček zemřel 29. července 1856 v Praze.

Krátce po poledni se "Havlíčci" shromáždili před budovou radnice, aby mohla být z jejího balkonu pořízena fotografie dokládající setkání největšího množství lidí s knírem na jednom místě. Ze stejného balkonu se v květnu 1945 obyvatelé města dozvěděli, že se Německý Brod začal nazývat Havlíčkovým Brodem, připomněl starosta města Jan Tecl (ODS).

Zaevidování nového českého rekordu obstarala pelhřimovská Agentura Dobrý den, její komisař Jakub Marek po pořízení fotografie na náměstí přítomné "Havlíčky" přepočítal. "Máme dva názvy rekordu, první je prozaičtější - nejvíc lidí s knírkem na jednom místě, ale protože je akce věnovaná Karlu Havlíčku Borovskému, říkají tomu nejvíc Havlíčků na jednom místě," řekl Jakub Marek.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Havlíčkův Brod

Štítky ČR, zajímavosti, literatura, Havlíčkův Brod, Karel Havlíček, knír, Karel Havlíček Borovský, rekord, Jakub Marek, Jan Tecl, ODS, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě stě let od narození Havlíčka Borovského stylově a rekordně: Na brodském náměstí se sešlo 655 lidí s knírem | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.