Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek: Úspěšnou profesní kariéru začínají studenti na stážích v Bruselu

PR článek

Kraj Vysočina má od roku 2008 vlastní kancelář v Bruselu. Provoz kanceláře má charakter nestálého zastoupení a její fungování zajišťují mimo jiné také stážisté z řad studentů vysokých škol. Jak taková kancelář funguje, se ptáme hejtmana Kraje Vysočina Vítězslava Schreka.

Jaké poslání má vysočinské nestálé zastoupení v Bruselu?
Zviditelňovat kraj a jeho potřeby a vytvářet síť partnerství, fakticky lobbovat za krajské zájmy. Pozice regionů v EU má důležitý význam a tvoří zásadní složku procesu evropské integrace. V roce 2020 bylo obzvláště zjevné, že ačkoli velká část rozhodování se ve zdravotní krizi centralizovala, samotné praktické fungování veřejných služeb občanům zdůraznilo roli krajů, a tak je to v celé Evropě. Přínosy regionálních zastoupení jsou v síťování, zprostředkování informací a kontaktů a v propagaci krajů a organizací na jejich území. Zastoupení je nestálé v tom smyslu, že zástupce Kraje Vysočina není trvale v Bruselu, ale pravidelně tam cestuje vyřizovat aktuální záležitosti či se zúčastňovat naplánovaných akcí a osobních jednání. Při této činnosti se opírá i o pomoc ze strany stážistů. Mnoho jednání v poslední době probíhá také online, ale osobní vazby jsou nenahraditelné.

Jak dlouho využívá nestálé zastoupení v Bruselu spolupráci se stážisty?
Stážisté jsou v kanceláři od posledního čtvrtletí roku 2011, od té doby se zde vystřídalo 24 vysokoškolských studentek a studentů. Nejvíce se jedná o studenty Masarykovy univerzity, několik jich bylo ale také z VŠPJ a dalších VŠ od Prahy po Olomouc. Většina z nich jsou občané Kraje Vysočina, ale není to podmínkou. Stáže jsou většinou tříměsíční a tak spolupracujeme se třemi vysokoškoláky do roka. Některé stáže ale byly i delší, většinou čtyřměsíční. Vyšli jsme vstříc spolupracujícím studentům.

Stážisté mají možnost potkat pracovníky evropských institucí, podílejí se na přípravě akcí, které Kraj Vysočina spolupořádá, účastní se důležitých jednání nebo zpracovávají rešerše. Zároveň mají prostor věnovat se tématům, která je zajímají nebo je využijí při studiu.

Jak je to s financováním stáží?
Stáž je financována čistě grantem z programu Erasmus+ na praktické stáže v zahraničí, a to na základě trojstranné dohody mezi stážistou, jeho vysokou školou a Krajem Vysočina. Může jít i o absolventskou stáž.

Co musí splňovat adept na stáž v nestálém zastoupení?
Měl by to být student nebo čerstvý absolvent prezenčního bakalářského nebo magisterského studia s dobrou angličtinou, zájmem o krajská i evropská témata a dobrou znalostí fungování EU. V neposlední řadě, je třeba, aby nám o sobě dal vědět.

Jakou agendu právě nyní řeší stážisté pro nestálé zastoupení kraje v Bruselu?
Stážisty v Bruselu budeme mít opět snad od února 2022. Aktuálně zastoupení kraje v Bruselu řeší akce spojené s předsednictvím ČR ve druhé polovině 2022, připravujeme je ve spolupráci s jinými kraji, ale i samostatně za Kraj Vysočina ve vybraných klíčových oblastech, konkrétní příklad je digitalizace a kybernetická bezpečnost. Tyto akce budou nejen v Bruselu, připravujeme například odbornou mezinárodní konferenci v Telči v říjnu 2022. Řeší se záležitosti evropských financí – nastavení nových operačních programů, ale i postupný přechod k jiným zdrojům financování, neboť ČR je příkladem úspěšné země, která bohatne, ovšem musí měnit strukturu svého průmyslu. Pravděpodobně v rámci předsednictví bude Kraj Vysočina vystupovat i v tématech týkajících se aktuálních výzev automobilového průmyslu jako zásadního zaměstnavatele v regionu. Kraj se prezentuje i pomocí kulturních akcí, na konci zimy pravidelně i se stážisty připravujeme například Ozvěny MFDF Ji.hlava se zahájením v Evropském parlamentu.

Jaké uplatnění mají naši stážisté ve své profesní budoucí kariéře? Kde nyní působí?
Velmi často na zajímavých pozicích ve veřejné i soukromé sféře. Nyní i třeba v týmech, které na centrální úrovni připravují české předsednictví v Radě EU. Naše poslední stážistka aktivně působí v přípravném týmu Ministerstva zdravotnictví. Jiný bývalý stážista se uplatnil na Ministerstvu průmyslu a obchodu jako vyjednávač na evropské úrovni za Česko v energetické politice, další spolupracovnice po stáži v naší bruselské kanceláři přijala nabídku spolupráce pro OSN... Jsem přesvědčen, že pro nás v bruselské kanceláři pracují lidé, kteří budou mít na paměti zájmy Kraje Vysočina a bude se jim dařit v profesní kariéře.

Zastoupení Kraje Vysočina v Bruselu:

place de Jamblinne de Meux 31, 1030 Brusel

Objekt provozuje Plzeňský kraj

Kontaktní osoba zastoupení Kraje Vysočina v Bruselu: Jan Skála, skala.j@kr-vysocina.cz.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky rozhovor, hejtman, Vítězslav Schrek, stáž, Brusel, Evropská unie, Kraj Vysočina, kariéra, Česko, OSN, Evropa, Evropský parlament, Rada Evropské unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek: Úspěšnou profesní kariéru začínají studenti na stážích v Bruselu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.