Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kašny na Masarykově náměstí se dočkají oprav a sanace. Práce potrvají několik týdnů

Než se dvě kašny na Masarykově náměstí zazimují a zakryjí dřevěnými deskami, projdou opravami, čištěním a biosanací. Práce budou probíhat v následujících dvou až třech týdnech podle klimatických podmínek.

Na opravách kašen bude pracovat restaurátor Otakar Marcin ml. Jeho hlavním úkolem bude revize stavu kašen, zpevnění povrchu kamene, celoplošná biosanace, čištění a mytí kameniva regulovanou tlakovou vodou, injektáž mikroprasklin a prasklin a hmotové doplnění destrukcí. Probíhat bude také, čištění, odrezení a nátěr železných spon, barevné úpravy povrchu a konečné konzervační ošetření.

Dvě kamenné kašny byly na hlavním jihlavském náměstí postaveny v roce 1797 na místě středověkých dřevěných kašen. Jsou ozdobeny pískovcovými sochami antických bohů vod Neptuna a Amfitrité, jež jsou dílem sochaře Jana Václava Prchala. Okolo obou kašen je zachován pás původní dlažby tzv. „kočičích hlav“ z 19. století.

„Cena za práci na obou kašnách nepřesáhne 270 tisíc korun. Město na opravu kašen obdrží také mimořádný příspěvek z dotačního titulu ve výši 67 tisíc korun,“ informuje tiskový mluvčí jihlavského magistrátu Radovan Daněk.

Po ukončení prací už nebude vzhledem k blížícímu se zimnímu počasí obnovován vodní režim v kašnách, ale dojde k zazimování vodních technologií a na obě kašny město nainstaluje mobilní dřevěné zakrytí.

Ohodnoť článek

Štítky Jihlava, Masarykovo náměstí, kašny, opravy, kašna, oprava, Otakar Marcin, Jan Václav Prchal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kašny na Masarykově náměstí se dočkají oprav a sanace. Práce potrvají několik týdnů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.