Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Po 10 letech se rozsvítila půlka Farní. V bývalém sídle VZP je 17 prémiových bytů, zavoní i pizzerie

Je to 10 let, co se krajská pobočka VZP přestěhovala do nového sídla a opustila komplex budov ve Farní ulici v centru Jihlavy. Půlka ulice tak na několik dlouhých roků zhasla, neboť osiřelé prostory od té doby nenašly jiné využití. Pak ale přišel na scénu jihlavský byznysmen Daniel Havel, který obě budovy koupil, a za 647 dnů jim opět vdechl život. Kousek od svatojakubského kostela se nyní začíná psát úplně nová kapitola.

Všechny pozůstatky z divoké přestavby musely ven

S trochou nadsázky můžeme naše vyprávění začít tím, že tak dlouho chodil Dan Havel kolem bývalého centra VZP, až ho nakonec v roce 2019, očarován nemovitostí i lokalitou, úspěšně akvíroval do svého realitního portfolia. Domy ve Farní působí zvenku jako dvě samostatné budovy, nicméně během porevoluční rekonstrukce došlo k jejich propojení v jeden průchozí kancelářský komplex. Přestavba, jíž domy v osmdesátých a devadesátých letech prošly, byla divoká a necitlivá. Oba domy navíc ohlodal zub času, kompletní rekonstrukce byla jediným možným řešením, a nakonec z bývalého sídla VZP zůstalo jen obvodové zdivo.

Fotogalerie Rezidence Farní

Neděle, 17. října 2021, 21:12

Projekt Rezidence Farní zkolaudován (09/2021).
VZP ukončila svůj provoz v centru města před 10 lety a půl ulice Farní tak na nějaký čas zhasla.

Havel pokračuje ve své vizi. Nabídnout nájemní bydlení v atraktivních lokalitách s vysokou úrovní služeb

Po rozsáhlé rekonstrukci vzniklo 17 nových bytů, všechny o nejvyhledávanějších velikostech 2+kk a 3+kk. To v řeči metrů čtverečných představuje rozmezí od 38 do 87 metrů. Nové byty jsou moderně vybaveny vším, co je potřeba k okamžitému bydlení. V přízemí se nacházejí dva komerční prostory, kdy jeden je už pronajatý. Zanedlouho se Farní ulicí rozvoní chuť Itálie díky plánované pizzerii. Obyvatelé bytů určitě ocení i zabezpečovací systém, který napomůže jejich klidnému spaní, čipové zámky a plánované skládky ve sklepě, protože jakýkoli úložný prostor navíc je obzvláště v centru velké plus.

 „Tento projekt prostě nejde nemilovat. Výhled na Heulos, Hrádek, kostel svatého Jakuba, náměstí hned za rohem. Život přímo v centru, ale zároveň v klidu. Pár schodů dolů a jste v naší vyhlášené ZOO. Byty i komerční prostory pro naše klienty připravujeme na míru, včetně vybavení, jak si kdo řekne,“ přibližuje nadšeně svoji další velkou realitní lásku Daniel Havel. Jedná se přitom už o pátou v pořadí, kterou ale nic nekončí, neboť jeho společnost Havel Real Estate dál pokračuje ve svém tažení spočívajícím v oživování chátrajících nemovitostí na Jihlavsku. 

Na Havlových nemovitostech je významná také úroveň souvisejících služeb. Jak sám přiznává, vyrůstal v bytovce, a proto má vyslovenou averzi k papírovým hodinám, které každý týden určovaly úklid a službu. I proto v jeho domech nic takového nenajdete. V každém domě mají nájemníci zajištěný úklid a údržbu. Jinými slovy, když se například něco porouchá, rozbije se třeba pračka, druhý den máte novou, aby vás výpadek neomezoval v běžném fungování. 

Havlovo pojetí nájemního bydlení není tedy zdaleka jen o tom, že „vyvěsí inzerát“, byt pronajme, a tím to celé končí. Naopak, aktivní přístup k jeho klientům, a vlastně ke všemu, co je se správou nemovitostí spjato, dává celkem snadno tušit, že tímhle vším musí člověk opravdu žít. Situace přímo ze života. Když si nájemkyně o půlnoci zabouchla klíče a seděla sama bezradně na chodníku před domem, tak jí správce v noci dovezl náhradní. Podobně flexibilní je to i s vybavením. Jeden klient touží po dvouzónové vinotéce, druhý chce vířivku na terasu a čtvrtý i kartáček na zuby… Záleží na tom, jaké má nájemník nároky, a samozřejmě finanční možnosti.

„Když se večer procházím po náměstí, vidím zhasnutá okna. A přitom by všude mohli bydlet mladí lidé v krásných a nových bytech. A já si pokládám otázku, jsou tam všude kanceláře, nebo je majitelé nemovitostí nechávají ležet ladem? Na jednu stranu je chápu, protože provést rekonstrukci rozsáhlejšího objektu v centru není úplně legrace pro každého. Proto když se na trhu objeví něco, kde vidíme potenciál, rádi nemovitost odkoupíme. Máme se správou zkušenosti, a ještě k tomu nás to baví, což věřím, že je za námi vidět,“ říká Havel.

Když vlastníte celou nemovitost, nemusíte s jinými řešit, do čeho v domě investujete. Prostě to uděláte 

Dan Havel se nijak netají tím, že se snaží nastavit jakýsi etalon jihlavského nájemního bydlení. Jeho modus operandi je zrekonstruovat chátrající objekty a vrátit do nich život. Věří v sílu nájemního bydlení, protože pořídit si dnes vlastní bydlení je pro většinu lidí vzhledem k vyšponovaným cenám stále dražší záležitostí, kterou ovlivňuje řada faktorů.  

„Prudce stoupají ceny stavebního materiálu. Když jsme s přestavbou Farní začínali, stály nejpoužívanější kabely na rozvod elektroinstalací 8 korun za metr, dnes je to 20 korun, a když na takové stavbě spotřebujete desítky kilometrů, tak je to v rozpočtu znát. A takhle je to prakticky se vším,” vysvětluje Havel, proč zejména mladí lidé, kteří poptávají jeho byty nejvíce, ani jinou možnost než bydlet v nájmu nemají.  

Smysl mu dává vlastnit celou nemovitost, o kterou pak může maximálně pečovat, podle svých představ. „Přeci jen, když má SVJ desítky majitelů, tak nemusí vždy panovat shoda na tom, jak s nemovitostí zacházet a do čeho investovat. Nemusíme se dohadovat, jestli realizujeme novou fasádu, nebo obměníme 30 let starý výtah. Prostě to uděláme,” popisuje vlastnické výhody Havel, pro kterého je nesmírně důležité, aby v jeho domech panovala harmonie, a dělá všechno proto, aby se pod jeho střechami cítili klienti dobře. 

A co Prior? Nabízí se otázka na závěr…

„Když jsem byl malý, miloval jsem Dostihy a sázky. Naše firma funguje na podobných principech. Nejdříve musíte koupit dobré koně a až vyděláte nějaké finance, začnete je investovat do malých žetonů a navyšovat výnosy svých stájí. Takhle to opakujete do té doby, dokud nebudete dostatečně ekonomicky silní, a v ten okamžik přijde čas a vy můžete začít nakupovat velké žetony.“

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Archív Daniela Havla

Štítky Rezidence Farní, bydlení, Jihlava, Daniel Havel, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, nemovitost, dům, rekonstrukce, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po 10 letech se rozsvítila půlka Farní. V bývalém sídle VZP je 17 prémiových bytů, zavoní i pizzerie | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.