Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Politické strany před volbami: Chystají se další mítinky, řeší se i ničení billboardů

V závěrečné části volební kampaně před volbami do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční 8. a 9. října, připravují některé politické strany na Vysočině větší setkání s voliči. Oslovují je na turistických či dětských akcích. Kontaktní část kampaně je pro většinu z nich nedílnou součástí toho, jak voliče informovat o svém volebním programu. Upozorňují na sebe i billboardy, stranickými novinami nebo bannery, s jejichž ničením mají některé strany větší zkušenost. Potýkají se také s dezinformacemi.

Koalice Spolu se podle jejího lídra Víta Kaňkovského (KDU-ČSL) snaží dělat kampaň rozmanitou a zajímavou pro lidi. „Máme za sebou řadu akcí pro voliče a ještě nás jich několik čeká," řekl Vít Kaňkovský. Patřil mezi ně víkendový společný výšlap na Javořici. Koalici čeká také mítink v Jihlavě, Pelhřimově nebo drakiáda v Havlíčkově Brodě. "Kromě běžné kontaktní kampaně v obcích a městech jsme vyrazili i přímo k lidem formou ode dveří ke dveřím," řekl Kaňkovský.

Mítinky plánuje hnutí ANO ve Žďáru nad Sázavou nebo KSČM v Jihlavě a v Havlíčkově Brodě. Komunisté museli už několikrát řešit poškození svých poutačů „Řešíme to často, ale je to každé volby podobné," řekl Karel Dvořák, který je zástupce KSČM na Havlíčkobrodsku. Jeden z poutačů byl poškozený ve Ždírci nad Doubravou. „Nebylo to ani v noci, chviličku před obědem přijel pán na kole, z plotu serval náš banner, poškodil plot, poškodil banner, nasedl na kolo a odjel. Řekl, že je to jeho občanská povinnost, že to nemůže takhle nechat, aby se taková strana propagovala, že je to jeho vzdor, jeho protest a že nehodlá nikomu nic platil," řekl Dvořák. Několikatisícová škoda se podle něho bude řešit jako přestupek.

Stejné problémy s poškozováním poutačů má i koalice Pirátů a STAN,  informoval mluvčí České pirátské strany Jiří Svoboda. Stranu podle něho zaměstnává i boj s dezinformacemi. Podobně to vnímá i lídr hnutí ANO na Vysočině Drahoslav Ryba. "Ve volební kampani se objevuje spousta dezinformací, někdy je na to problematické reagovat, někdy to není ani umožněné," řekl Ryba. Kampaň na Vysočině je ale podle něho klidnější než v některých jiných krajích.

S piráty se v tom neshodne. „Myslím si, že je to dokonce horší než před minulými volbami, myslím loňskými krajskými,“ řekl Svoboda. Strana má podle něho před sebou ještě intenzivní část kontaktní kampaně, při které se budou kandidáti s lidmi scházet i v menších městech. Lidé se podle něho nejvíc zajímají o ekonomickou situaci a mají obavy také kvůli covidu-19.

„Pokovidová situace a zdražování momentálně zcela určitě mezi lidmi rezonuje nejvíc. A u nás na Vysočině jsou také velkým tématem lesy a kůrovec,“ řekla Helena Vrzalová za KSČM. "U našich stran, myslím si, lidé hodně sází na ekonomickou stránku, na hospodaření, že ho budeme víc hlídat, že budou rozpočty dělané pečlivěji," uvedla Martina Lisová, která je první z TOP 09 na kandidátní listině Spolu. Obává se ale toho, že konkrétní témata mezi lidmi příliš nerezonují, spíš pozoruje, že jsou lidé z politiky unavení. "Buď jsou tolik otrávení, že o politice nechtějí slyšet vůbec nic, nebo je to absolutní kontroverze, kdy nám říkají, že jsme jen antikampaní," řekla Lisová.

Volby do Poslanecké sněmovny se uskuteční 8. a 9. října. O hlasy voličů se bude v kraji ucházet 19 politických uskupení. Volby před čtyřmi lety na Vysočině vyhrálo hnutí ANO s 28,63 procenta hlasů. Druzí skončili Piráti, jimž voliči přidělili 9,92 procenta, ODS na třetím místě získala 9,89 procenta hlasů. Voleb se na Vysočině zúčastnilo 64,03 procenta voličů.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto upol.cz

Štítky ČR, volby, sněmovna, kampaň, Vysočina, Kraj Vysočina, Vít Kaňkovský, Poslanecká sněmovna ČR, ANO 2011, KSČM, Česká pirátská strana, Jiří Svoboda, Martina Ochodnická, Drahoslav Ryba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Politické strany před volbami: Chystají se další mítinky, řeší se i ničení billboardů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.