Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Dnes začalo mezinárodní letecké cvičení Ample Strike 2016. Jeho štáb sídlí v Náměšti

Přípravou operačních prostorů dnes v České republice začalo mezinárodní letecké cvičení Ample Strike 2016. Zúčastní se ho na 1 500 vojáků ze 17 členských a partnerských států NATO. Poprvé v historii se tohoto cvičení, jehož cílem je sladění výcviku předsunutých návodčích s leteckými osádkami a veliteli pozemních jednotek, účastní i příslušníci aktivní zálohy.

Štáb cvičení bude na vrtulníkové základně v Náměšti nad Oslavou. Letová část se uskuteční od 5. do 16. září. Operace ze vzduchu podpoří tři desítky letounů a vrtulníků. Letouny budou vzlétat z letišť v Čáslavi, Náměšti nad Oslavou a Pardubicích a ze tří zahraničních letišť v Německu, Maďarsku a Británii. Vrtulníky budou startovat z vojenských výcvikových prostorů Libavá a Boletice. Společný taktický výcvik se bude odehrávat pouze ve vojenských objektech Boletice, Bechyně, Náměšť nad Oslavou a Libavá.

Cvičení Ample Strike 2016 navazuje na tradici mezinárodních cvičení Flying Rhino, Ramstein Rover a Ample Strike, která byla u náměšťské základny organizována v letech 2003 až 2015.

Iniciativa Ne základnám, která vešla dříve ve známost odporem k plánované výstavbě americké radarové základny v Brdech, tvrdí, že nynější cvičení Ample Strike 2016 je nezákonné a uvádí, že ho neprojednala Sněmovna. Armáda odmítá, že by cvičení nebylo legální. „O legálnosti cvičení Ample Strike 2016 nemůže být pochyb. Podstatné je rozhodnutí vlády,“ uvedla minulý týden Jolana Fedorková z tiskového oddělení generálního štábu.

Autoři | Foto www.army.cz

Štítky Náměšť nad Oslavou, NATO, Česko, Libavá, Boletice, Německo, Velká Británie, Maďarsko, Rover, Pardubice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes začalo mezinárodní letecké cvičení Ample Strike 2016. Jeho štáb sídlí v Náměšti | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.