Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Noc vědců zabaví celou rodinu

PR článek

Pro děti puzzle, deskové hry, logické úlohy, soutěže nebo třeba workshop o finanční gramotnosti. Pro dospělé přednášky o genealogii, trénink paměti, prohlídky kyber-fyzikální továrny a meteostanice. Pro všechny ochutnávka hmyzí kuchyně, koncerty, simulátor opilosti, geronto-oblek nebo měření kvality pohybu. Mnohem víc zábavy a vědy v jednom čeká v pátek 24. září na návštěvníky Noci vědců na Vysoké škole polytechnické Jihlava.

Noc vědců je jedna z největších vědecko-popularizačních akcí nejen v České republice, ale i v Evropě. Tradičně poslední pátek v září během ní otevírají ve večerních a nočních hodinách své dveře široké veřejnosti vědecká a výzkumná pracoviště i další instituce na stovkách míst v Evropě.

Letošní ročník s tématem „čas“ nabídne mnoho zajímavých ukázek a experimentů. Jihlavskou Noc vědců můžete letos navštívit prezenčně i sledovat online. Od pátku 24. září až do konce roku si můžete poslechnout např. speciální epizody podcastu Polytechnicast. O lidové hudbě na Jihlavsku bude mluvit performer a pedagog Matěj Kolář, anatom David Kachlík pro změnu přiblíží téma dárcovství těl pro vědecké účely. K dispozici budou také videa o 3D tisku netradičních slunečních hodin, tvorbě rodokmenu nebo meteostanici na střeše historické budovy.

Své stanoviště bude mít v budově polytechniky na Tolstého ulici také Eurocentrum Jihlava, které nabízí i online kvíz o evropských vynálezech. Další zapojenou institucí v krajském městě je Jihlavská astronomická společnost, která nabídne návštěvníkům přednášky, vědeckou show i pozorování Slunce astronomickými dalekohledy.

Na Vysočině ožijí v pátek 24. září vědou i další města – Humpolec, Polička, Pelhřimov a Třebíč. Základní škola Hradská v Humpolci připravila pestrý online i prezenční program pro děti. Své dveře otevře návštěvníkům i Centrum technického vzdělávání Půda, které je součástí Městské knihovny v Poličce a kde si budou návštěvníci moct vyrobit vlastní hodiny. Soutěže, přednášky, kvízy, pozorování oblohy a zábavné experimenty zajistí během Noci vědců Astronomický klub v Pelhřimově i Hvězdárna Třebíč.

Vstupné na akci je zdarma. Kompletní program na www.nocvedcu.cz.

Noc vědců je popularizační akce, která má ukázat, že věda není nudná a na čem vědci a vědkyně pracují. Koná se po celé Evropě vždy poslední pátek v září. V České republice ji máme od orku 2005 a je zastoupena českými univerzitami, vědeckými ústavy, hvězdárnami a dalšími institucemi. V současnosti probíhá akce pod národní koordinací ostravských univerzit (OU a VŠB-TUO). V roce 2020 se právě zmíněným univerzitám podařilo získat prestižní evropský projekt Marie Curie-Sklodowská, díky kterému se česká Noc vědců dostává i na evropskou mapu. Letos se do Noci vědců zapojí 20 českých univerzit a 40 dalších institucí z celé republiky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Noc vědců, Vysoká škola polytechnická, věda, popularizace, přednáška, univerzita, Evropa, Jihlava, Česko, Pelhřimov, Humpolec, Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava, hvězdárna Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noc vědců zabaví celou rodinu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.