Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vodní ráj měl nejhorší návštěvnost za dvacet let, naopak jihlavská zoo se vrátila předcovidová čísla

Na Vysočině chodilo o prázdninách podstatně méně lidí na městská koupaliště, správci to přičítají počasí i opatřením proti covidu-19. Naopak jihlavská zoo se vrátila na předcovidová čísla, špatně si nevedly ani kempy nebo státní hrady a zámky.

Venkovní bazény největšího akvaparku Vodní ráj v Jihlavě využilo do minulého čtvrtka 12 600 lidí, podle mluvčího Služeb Města Jihlavy Martina Málka nejméně za dvě desetiletí. Jihlavské zoo naopak vynahrazuje letní návštěvnost propad způsobený nuceným uzavřením v prvním čtvrtletí. Do kempů přijelo o něco méně lidí než před rokem.

Venkovní areál Vodního ráje v Jihlavě byl přes léto tři týdny zavřený kvůli špatnému počasí a od 2. do 6. srpna v důsledku požáru u saun. Ve venkovních bazénech bylo nejvíc plno 15. srpna, kdy se tam koupalo 1 450 lidí. Kapacita areálu je o tisícovku vyšší. Kromě počasí podle mluvčího odrazovala nutnost prokázat očkování, prodělání nemoci covid-19 nebo testování. "Pokud ho neměli, museli se otestovat u nás, což pro některé lidi bylo nepříjemné," řekl Martin Málek.

Jihlavská zoologická zahrada mohla kvůli epidemii přivítat první letošní návštěvníky až 12. dubna. Od tohoto data tam do 25. srpna přišlo okolo 269 tisíc lidí. S výjimkou rekordního roku 2019 je toto číslo za stejné období předchozích roků srovnatelné, uvedl mluvčí zoo Martin Maláč.

Koupaliště v Moravských Budějovicích za sezonu průměrně navštěvuje okolo 25 tisíc lidí, letos jich přišlo 16 tisíc. Podle ředitelky organizace ZIKOS Miroslavy Bendové to byla nejslabší návštěvnost od léta 2011. Pokles také přičetla počasí a opatřením proti covidu-19.

Na humpolecké koupaliště Žabák zavítalo necelých 9 tisíc lidí. "My vedeme statistiku od roku 2008, letošní rok byl třetí nejhorší, co se týče návštěvnosti," řekl Jiří Hynek z technických služeb města.

Kempy hodnotí sezónu jako průměrnou

Návštěvnost kempu Pod Hrází u rybníka Velké Dářko byla podle provozovatele Petra Dvořáka o něco slabší než loni, kdy lidé kvůli epidemii nejezdili za hranice, i tak to podle něj nebyla špatná sezona. "Teď nás zařízlo počasí, hlavní sezona je víceméně u konce," řekl ve čtvrtek.

"Letošní letní sezona byla vcelku dobrá, přestože jsme začínali až na konci května. Trošičku slabší byly stany, karavany," řekl Eduard Jakwerth z Campu Velkopařezitý u Řásné na Jihlavsku. Kemp už má objednávky i na září a říjen. "Máme tam akce, takže pokud nám do toho nevstoupí nějaké vládní restrikce, tak bychom chtěli fungovat i nadále," uvedl.

Z památek spravovaných Národním památkovým ústavem (NPÚ) si proti loňsku polepšil státní hrad Lipnice, i díky výstavě Lipnická bible představující vzácný rukopis dokončený roku 1421 v Lipnici. Zapůjčilo ho Muzeum bible ve Washingtonu. Podle statistik NPÚ přišlo do 25. srpna na hrad přes 23.500 lidí, zatímco loni do konce prázdnin tam zavítalo přibližně 20.000 turistů.

Na státní zámky v Jaroměřicích nad Rokytnou, Náměšti nad Oslavou a v Telči a na hrad Lipnice přišlo letos do 25. srpna v součtu 61 tisíc lidí, loni do konce srpna jich bylo přes 70 tisíc.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto kudyznudy.cz

Štítky ČR, rekreace, turistika, hotely, památky, Vysočina, AUDIO, Kraj Vysočina, hrad, COVID-19, Jihlava, Martin Málek, Národní památkový ústav, léto, Jiří Hynek, Petr Dvořák, Lipnica

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodní ráj měl nejhorší návštěvnost za dvacet let, naopak jihlavská zoo se vrátila předcovidová čísla | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.