Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na Vysočině stojí byt průměrně 79 měsíčních platů, občané by na něj našetřili za 42 let

Podle aktuální analýzy Modré pyramidy našetří Češi na vlastní bydlení z průměrného platu za 56 let. Byt na Vysočině stojí 79 platů a šetřit na něj jeho obyvatelé musí 42 let. Situaci tak řada z nich řeší hypotékou. Za její splátku zaplatí měsíčně obyvatelé Vysočiny v průměru dokonce o 2 tisíce korun méně než za nájemné.

Ceny nemovitostí za poslední rok vzrostly o 16 %, v porovnání s rokem 2015 pak dokonce o 77 %. „Nárůst cen je enormní a vymyká se průměru Evropské unie, který činí necelých 30 %. Růst cen nemovitostí je přitom rychlejší než růst mezd,“ uvádí k problematice Petr Bartoň, manažer obchodní sítě Modré pyramidy. Aktuálně by Češi na vlastní byt potřebovali 130 měsíčních platů, po odečtení nákladů na život by na byt spořili 56 let.

Průměrné nájmy, ale podprůměrné mzdy

Podle kvartální analýzy Modré pyramidy tak Češi na vlastní bydlení z úspor nedosáhnou. A to ani v regionech. Na Vysočině vlastní bydlení stojí 79 lokálních platů. „Pořízení vlastní nemovitosti na Vysočině ztěžují velké průměrné výdaje především na nájemném, které zde odpovídá celorepublikovému průměru 12 tisíc korun za měsíc. Tato sazba ale není kompenzována příjmy, které jsou zde podprůměrné,“ uvádí Eva Mrkvičková, manažerka obchodní sítě Modré pyramidy pro Vysočinu.

Mzda činí v hrubém aktuálně 34 460 Kč. Od mzdy je navíc kromě nájmu třeba odečíst i další nezbytné náklady na život, jako jsou potraviny, ošacení, dopravné či energie. „I když si obyvatelé Vysočiny odpustí kulturu, vzdělávání i dovolenou, na spoření na koupi nemovitosti jim nezbyde dost peněz. Po odečtení nezbytných životních nákladů mohou z průměrného platu spořit okolo 5,5 tisíc korun,“ dodává Eva Mrkvičková. V ideálním případě by si tímto způsobem obyvatelé Vysočiny na vlastní byt ve stejném kraji šetřili 42 let.

Ceny nemovitostí a mzdy

Kraj Průměrné hrubé mzdy – Q4/2020 Cena nemovitosti 65,3 m2 – Q4/2020 Počet regionálních mezd potřebných pro koupi
Vysočina 34 460 Kč 2 723 010 Kč 79
Průměr 36 873 Kč 4 819 140 Kč 130,7

Za jak dlouho obyvatelé Vysočiny naspoří na místní byt? Částky jsou průměrné, uvedené za měsíc.

Mzda – čistá

27 814 Kč

Náklady na život

10 380 Kč

Nájemné

12 000 Kč

Zbývá

5 434 Kč

NA NEMOVITOST NAŠETŘÍ

501,1 měsíců = 41,8 let

Vlastní byt jedině s hypotékou

Aby si obyvatelé Vysočiny mohli koupit vlastní bydlení, půjčují si. „Zájem o hypotéky vzrostl jen mezi našimi klienty meziročně asi o třetinu. Napomohly tomu nízké úrokové sazby i omezení pohybu, které řadu Čechů přimělo více se zabývat právě bydlením. Rostoucí trend už ale nyní nelze očekávat, trh patrně dosáhl vrcholu a zájem o hypotéky se ustálí,“ upřesňuje Petr Bartoň. Za hypotéku na měsíční splátce zaplatí obyvatelé Vysočiny asi necelých 10 tisíc korun, což je dokonce o 2 tisíce korun méně než za nájem.

Ohodnoť článek

Foto bydleni.cz

Štítky bydlení, byt, koupě, mzda, Kraj Vysočina, hypoteční úvěr, nemovitost, Modrá pyramida stavební spořitelna, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině stojí byt průměrně 79 měsíčních platů, občané by na něj našetřili za 42 let | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.