Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Do moravských obcí postižených tornádem míří i pomoc z Vysočiny

, aktualizováno 25. června 2021, 3:15

Bouřky, krupobití o velikosti tenisových míčků a zřejmě i tornádo zasáhlo dnes večer Jihomoravský kraj, především Břeclavsko a Hodonínsko. Operační středisko hasičů čelí extrémnímu náporu tísňových volání. Hasiči hlásí několik stovek výjezdů a také oběti na životech a zraněné. Přesné počty zatím nejsou známy. Policisté svolávají posily z širokého okolí a mluví o kalamitě, povolává se také armáda. Svou pomoc na místo vysílá také Kraj Vysočina.

Záchranáři evidují oběti na životech, úmrtí mezi přijatými pacienty hlásí Nemocnice Hodonín. Zraněných jsou desítky, původní odhad mluvil až o 150 zraněných. Čísla se ale mohou měnit.

Záchranáři řeší nehody, lidi zavalené v domech nebo pod spadenými stromy. V terénu je podle mluvčí jihomoravských záchranářů Hedviky Kropáčkové 22 posádek, pomáhají ale i záchranáři ze Zlínského, Olomouckého, Pardubického kraje i Vysočiny a také záchranáři ze Slovenska a Rakouska. 

Byl svolán krizový štáb

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) svolal krizový štáb. Podle něj nemají lidé odjinud v žádném případě jezdit na zasažená místa. Poděkoval však za nabídky pomoci.

Pomoc z Vysočiny

Podle Dany Čírtkové, mluvčí policistů v Kraji Vysočina, byly na posílení služby v obcích Jihomoravského kraje zasažených tornádem vyslány tři hlídky dopravní policie. „Doplnilo je družstvo speciální pořádkové jednotky v počtu 10+1," dodala dnes po 23. hodině Dana Čírtková.

Pomoc nabídli také hasiči z Kraje Vysočina, konkrétně před půlnocí byl vyslán jeden odřad. „Druhý odřad bude vyjíždět v 7 hodin ráno s kontejnery pro zajištění zřícených budouv, přívěsové elektrocentrály, technika s bouracími kladivy, rozbrušovací pily a tankovací přívěsy s pohonnými hmotami," sdělil krátce po 3. hodině ráno Jiří Němec, ředitel HZS Kraje Vysočina. 

Nasazení armády 

Všechny jednotky integrovaného záchranného systému (IZS) včetně záchranných útvarů a USAR týmů, které vyhledávají lidi pod sutinami, se přesunují na Hodonínsko. Policie ČR poslala do postižených oblastí 360 policistů jako posily. „Zvažuje se také nasazení armády," sdělil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který po 22. hodině zamířil do Brna na jednání krizového štábu Jihomoravského kraje.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na twitteru uvedl, že se nemůže kvůli počasí vrátit z Bruselu do ČR. O pomoc postiženým oblastem požádal vicepremiérku Alenu Schillerovou (za ANO). Prezident Miloš Zeman poděkoval IZS za pomoc, zasaženým lidem vyjádřil účast.

Mimořádná událost třetího stupně
Vyhlášení mimořádné událost třetího stupně znamená, že jde o hromadné postižení více lidí. Záchranáři v Jihomoravském kraji zaznamenávají velké množství zraněných - dětí i dospělých, bohužel i oběti na životech. Přesné počty zatím nelze uvést.  

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto čtenáři Drbny | Zdroj ČTK, Twitter

Štítky tornádo, jižní Morava, Lužice, Hrušky, pomoc, policie, IZS, Vysočina, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, armáda, okres Hodonín, okres Břeclav, krizový štáb, ANO 2011, Jan Grolich, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do moravských obcí postižených tornádem míří i pomoc z Vysočiny | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.